Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Анастас Попдимитров с Голямата награда на NETA - Враца 2023

  22.05.2023 00:55
Анастас Попдимитров с Голямата награда на NETA - Враца 2023

Протокол  на заседание на журито на 11-ти Международен фестивал на NETA от 21.05.2023 г. с председател – Драган Яковлевич - Сърбия и членове: Юрий Юшкевич - Украйна. След обсъждане, журито присъжда следните награди на международния фестивал на NETA Враца 2023

За поетично - музикален пърформанс на Димитър Христов Захариев за авторския му спектакъл „Поетичен лупинг” по поемата на Т. С. Елиът.

За комедиен сценичен тандем и гротескно изграждане на ролите на Цинцо и Маринко на Румен Драганов и Петър Петров – Перо в спектакъла „Сладка смърт” от Мате Матишич.

За най – плътно приближаване до психологията и характеристиките на образите на Иван Вирипаев на Игор Тодоров в спектакъла „Пчелите ще умрат” на Народен театър „Антон Панов” – Струмица и ФКТ „Ристо Шишков” – Струмица, Северна Македония.

Награда за женска роля за широк диапазон от актьорски средства при изграждане на образа на Румяна Мерджанска за ролята на Нада Дудина в спектакъла „Красавицата на малкия град” от Мартин Макдона.

Награда за женска роля за прецизно и последователно изградена роля с контролирана експресия на Камелия Лишковска за ролята и Мария Дудина в спектакъла „Красавицата на малкия град” от Мартин Макдона.

За психологически дълбоко нюансирани роли и брилянтна партньорска игра на Катица Шубарич и Матеа Бублич за ролите им в спектакъла „Възелът на Гидиън” от Джона Адамс на театър „Форт Форно”" Бале, Хърватия

"Специална награда се присъжда на театър „Форт Форно”- Бале, Хърватия за актуална интерпретация на темата за насилието в училищата и отговорността на родителите и педагозите при изграждането и възпитанието на младите хора.

Награда за най-добра режисура за високо художествено театрално майсторство във всички компоненти на спектакъла на Нико Горшич – Любляна, Словения за спектакъла „Красавицата на малкия град” от Мартин Макдона.

Награда за най-добро представление изразяващо и показващо тенденциите за нов театрален изказ на НЕТА на спектакъла „Красавицата на малкия град” от Мартин Макдона.

Голямата награда на НЕТА на името на „Благой Стефановски” за дългогодишен художествен и организационен принос и популяризиране на фестивалите на Нова Европейска Театрална Мрежа в България и чужбина се присъжда на Анастас Попдимитров – директор на Драматично – куклен театър Враца и на фестивала.

Последни
Анкета
Решихте ли за кого ще гласувате на 9-ти юни?

Резултати