Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Над 1 500 посетиха фестивала на средновековните традиции

  15.05.2023 18:01
Над 1 500 посетиха  фестивала на средновековните традиции

Над 1 500 души посетиха Деветия фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето - Мездра“

Повече от 1 500 жители и гости на гр. Мездра се потопиха в атмосферата на античността, ранното и късното средновековие по време на Деветия фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето - Мездра“, който се проведе в Археологически комплекс „Калето“. Организатори на фестивала бяха Община Мездра, Археологически комплекс „Калето” и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол”.

Събитието е от програмата на 49-ите Празници на културата „Мездра-май“ и е част от дейностите за устойчивост по Проект „Добре дошли в Средновековието“ („Welcome to the Middle Ages“), ROBG-452, реализиран от Община Мездра и от Община Добрословени, Румъния по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г.

Фестивалът беше официално открит от заместник-кмета на Община Мездра Нели Минева, а участниците бяха представени от Жасмин Първанов, председател на Сдружение „Авитохол”.

В тазгодишното издание на „Калето - Мездра“ взеха участие групи за исторически възстановки и индивидуални реконструктори от цялата страна, които пресъздадоха автентичния бит, традиции, култура и военно дело на обществата, населявали нашите земи през античността и средновековието.

Във фестивала се изявиха групите за исторически възстановки:

• Сдружение „Виа Претория“ - София, което пресъздаде ранните обитатели на Източната римска империя (Византия) - бит, традиции, занаяти и военно дело, ковачество, дървообработка, свещолеене, кожарство, керамика, накити и бижута;

• Сдружение „Ситалк“ - Пловдив, което представи късноантичните поселения и ритуали;

• Сдружение „Антична Тракия“ - Ямбол, което пресъздаде военното дело, бита и ритуалите на готите по нашите земи;

• Сдружение „Багачин“ - Дреновец, което представи бит и култура на късноримските федерати в Източната римската империя по лимеса - северозападната й граница;

• Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” - Варна, което пресъздаде бит, традиции и култура на ранносредновековните българи от периода на заселването им отсам Дунав;

• Национално дружество „Традиция” - РК Велико Търново, което представи облекла и занаяти от късното средновековие;

• Сдружение за исторически възстановки „Филипопол“ - Пловдив, което пресъздаде късносредновековните рицари тамплиери по нашите земи,

както и индивидуалните реконструктори:   

• Ивайло Енев от Русе - демонстрира коване на защитно средновековно въоръжение - брони, шлемове и др.,

• Константин Колев от София - представи средновековна реконструкция на викинги/варяги,

• Иван Рендаков от Пловдив - показа късноантични и средновековни бижута, мъниста, стъклопластика и древни накити;

• Калина Атанасова-Бъдъмба от Варна - пресъздаде късното средновековие по българските земи;

• Алеко Наков от София - представи търговец на подправки през средновековието;

• Любомир Милинов от София - предложи средновековна медовина;

• Петя Крушева и Людмил Захариев от Пловдив - представиха средновековната храна и медицина.

Първата фестивална вечер завърши с концерт на Акустична формация „Freija” (Теодора и Добрин Стоянови) от Пловдив, която изпълни оригинална средновековна музика и със зрелищен огнен спектакъл на  Огнено и светлинно шоу „Палячи“ - Варна, с който Археологически комплекс „Калето“ се присъедини към 19-ото издание на Европейската нощ на музеите (19th European Night of Museums).

По време на фестивала в своеобразния Музей на открито бяха представени на живо бита и традициите на античното наследство по българските земи - облекло, въоръжение, войска и боен строй, ранно и късносредновековно облекло, въоръжение, снаряжение и войскари. Сред останалите атракции бяха приготвяне и дегустация на средновековни ястия по оригинални рецепти, демонстрация на бойни умения - дуели на средновековни воини и обучение на деца и младежи в стрелба с лък и в бой с хладни оръжия.

И през двата фестивални дни входът за посещения в Археологически комплекс „Калето“ беше свободен.