Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Пролетното турне на „Книги за смет“ на паркинги на Kaufland

  13.05.2023 18:12
Пролетното турне на „Книги за смет“ на паркинги на Kaufland

Пролетното турне на „Книги за смет“ продължава във Враца и Велико Търново на паркинги на Kaufland. Размени пластмасовите си отпадъци за книги този уикенд

Тази събота и неделя (13 и 14 май) жители и гости на градовете Враца и Велико Търново могат да се включат в екологичната инициатива ”Книги за смет“, ще разменят своите пластмасови отпадъци за книги на паркинга на хипермаркет Kaufland във Враца (ул. „Оборище“ 7) или на паркинга на филиала на веригата във Велико Търново (ул. „Краков“ 2Б).

Събитията са част от най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето - „Книги за смет“, в която всеки участник получава книга в замяна на килограм годна за рециклиране пластмаса. Kaufland подкрепя каузвата от 2019 г., като всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават.

„Зеленият“ ритейлър ще бъде домакин на тазгодишното издание на инициативата в шест града – Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. Пролетното турне стартира на 29 април в градовете Карлово и Казанлък. Последният трети уикенд от първата част на кампанията ще се проведе на следните дати и в следните градове:

27 май, събота:

Шумен: паркинг на Kaufland Шумен Тракия на бул. „Симеон Велики“ 28.

28 май, неделя:

Варна: паркинг на Kaufland Варна Одесос на ул. „Девня“ 24.

Вторият етап на „Книги за смет“ ще се състои през септември в София, Пловдив и Бургас.

Организаторите препоръчват предаваната за рециклиране пластмаса да бъде почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които не се приемат, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата на кампанията във FB/knigizasmet.