Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Образование

Врачанската математическа гимназия отбеляза своята 52-ра годишнина

  12.05.2023 17:24
Врачанската математическа гимназия отбеляза своята 52-ра годишнина

С богата програма врачанската профилирана природо-математическа гимназия отбеляза своята 52-ра годишнина.

Началото беше поставено с тържествен концерт в спортната зала на училището. Официални гости на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, Цветелина Гергова – старши експерт по математика в РУО – Враца, Силвия Павлова – директор на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца, Адриана Цекова – председател на Обществения съвет, Вероника Бозова – председател на Училищното настоятелство и сем. Евгениеви – дарители.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи Врачанският митрополит Григорий.

В своето приветствие директорът на ППМГ Татяна Василева припомни, че „който не познава миналото си, не е подготвен да се справи с предизвикателството на настоящето и не гледа уверено в бъдещето“. Тя припомни успехите на учениците на национални и международни състезания и олимпиади, които са резултат от неуморния труд както на възпитаниците, така и на техните преподаватели. В заключение г-жа Василева подчерта: „Днес е денят в който осъзнаваме повече от всеки друг ден на годината, че сме част от общност с традиции, част от образователна институция, част от едно голямо и сплотено семейство!“

Приветствие по повод празника отправиха зам.-кметът Петя Долапчиева и Цветелина Гергова – Старши експерт по математика в РУО – Враца.

От името на Иво Евгениев, бивш възпитаник на гимназията и дарител, бяха връчени стипендии на трима ученици за постигнати високи резултати. Отличените са Стивън Василев, Миран Мъхерян и Рая Станчева. Те получиха своите чекове от родителите на Иво Евгениев – Цветана и Евгени Евгениеви.

Празникът продължи с музикална програма, подготвена от ученици на ППМГ „Акад. Иван Ценов“. Танцови композиции представиха мажоретен и танцов състав към училището.

Програмата по отбелязването на 52-рата годишнина на ППМГ продължи с шествие на ученици и учители до паметната плоча на акад. Иван Ценов. Бяха поднесени цветя в знак на признателност и с едноминутно мълчание беше изразена почит пред живота и делото на видния учен.