Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Симфониета-Враца с романтична музика за пиано и оркестър

  09.05.2023 22:03
Симфониета-Враца с романтична музика за пиано и оркестър

Симфониета-Враца кани своите почитатели на концерт с романтична музика за пиано и оркестър

Блестящият пианист Симеон Гошев пристига в България от Виена, където живее и твори, за концерта в градската зала на 12-ти май от 19.00 ч. Ще го чуем в премиерата за Враца на емблематичния Концерт № 2 за пиано и оркестър в сол минор от Сергей Прокофиев, под диригентската палка на Христо Павлов.

В програмата на концерта на Симфониета-Враца „Романтична мистика“ е включена и още една премиера, на Симфонична поема „Воден дух“, оп. 107 от Антонин Дворжак.

Билетите за 12-ти май са в продажба в Билетен център "Гъбката" (до хотел "Хемус"), тел. 0896718303, 0899827060. Предлагат се и книжки с програмата на Симфониета-Враца до края на юни’23 с подробна информация за гостуващите солисти, диригенти, включените в програмата произведения и композитори.

Симеон Гошев завършва пиано в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена в класа на проф. Щефан Владар. Следва година при проф. Алън Вайс по програма „Еразъм“ в Белгия, а през 2016г. получава магистърска степен с отличие от университета във Виена като студент на Олег Майсенберг и Лилия Зилберщайн. През 2021-ва завършва докторантура под ръководството на проф. Борислава Танева в НМА „П.Владигеров“.

От октомври 2021-ва година Симеон Гошев преподава пиано в Музикалния университет във Виена, където е учил по-рано. В последните 10-тина година живее във Виена, но не забравя и България, където се връща с удоволствие за концерти и различни проекти.

Сред най-скорошните отличия на пианиста са: Първа награда в конкурса „Bösendorfer“ във Виена 2019г., Втора награда в най-големия международен конкурс за пиано в България – „Панчо Владигеров“ през юни 2019г., както и награди от конкурсите Л. Яначек в Бърно, Чехия през 2017 и „От Бах до джаз“, Атина/Париж през 2018 и други.

По време на следването си Симеон участва в майсторски класове на някои от най-големите имена в клавирното изкуство – Мишел Бероф, Оксана Яблонска, Тамаш Унгар, Арие Варди, Борис Берман, Клаус Хелвиг, Паскал Девойон и много други.

Симеон има записи за БНР, БНТ и Баварското Радио, концертни изпълнения в Стокхолм, Копенхаген, Хелзинки, Мюнхен, Виена, Залцбург, София, Белград и др. Наскоро дебютира в една от новите зали на Мюзикферайн. Предстоят му и още два концерта. Единият е клавирен рецитал с творби от Л. Янечек. А другият концерт, на 9 юни, част от Летния фестивал, с творби от Шуман, Брамс и Лист. След Виена, Симеон Гошев ще изнесе концерт в  „Royal Theatre“ във Варшава, „Teatro Carlo Felice“ в Генуа, както и на Софийски музикални седмици в България.