Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Националната библиотечна седмица във Враца

  09.05.2023 17:47
Националната библиотечна седмица във Враца

Флашмоб, игри, ателие „Глаголица“ и срещи с писатели за Националната библиотечна седмица във Враца

За 17-а поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев“ се включва в застъпническата кампания Национална библиотечна седмица с поредица от разнообразни събития. Инициативата, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, се провежда под мотото „Устойчиви библиотеки за устойчиво общество“, в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България”.

Екипът на Регионална библиотека – Враца ще открие Седмицата с флашмоб „Четенето е заразно“, в който ще се включат библиотекари и танцова формация „Елит“, със съдействието на хореограф Тоника Тодорова. Целта на инициативата е по нестандартен начин да бъде представена работата на библиотечните и информационни специалисти при изпълняването на най-голямата им мисия – насърчаване на четенето. Флашмобът ще се проведе пред сградата на библиотеката и в него могат да се включат всички желаещи.

„Да докажем, че е литературата е само една част от безграничното изкуство, а четенето е най-голямата сила, която ни вдъхновява и ни кара да мечтаем“, каза директорът на библиотеката Силвия Павлова.

Националната библиотечна седмица във Враца ще продължи до 22 май, а специални гости в града ще бъдат творците Румен Стоичков и Георги Тошев.

На 18 май от 16 ч. Румен Стоичков ще представи книгата „Броеница от гласове“ (изд. „Изток-Запад“). Авторът ще говори за наследеното от траките по нашите земи, за трагедията на тракийските бежанци, за герои от Априлското въстание; ще чуем предания и легенди, изречени пред репортерския диктофон от обикновените хора там – на местата, построени от дедите им. Ще се потопим в реалността на хората от все по-обезлюдяващите се села... за да съхраним тяхната памет – важна част от нашата национална памет. Срещата ще се състои в читалнята на библиотеката.

На 22 май от 18 ч. наш специален гост ще бъде журналистът Георги Тошев. Авторът ще представи книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот“, както и филма „Ламбо от София“, чийто продуцент и сценарист също е Георги Тошев. Той определя тази книга „далеч от стандартната биография“. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек. „Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра. Срещата ще се проведе в Q bar.

Във филиала на библиотека в ж.к. „Дъбника“ ще се проведат серии от интерактивни игри с ученици от втори клас - „Вълшебните думички“.

В програмата е отделена и специална среща с деца, подпомагани от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Враца. На 19 май, малките приятели на книгите ще се включат в ателие „Глаголица” за изработване на дизайнерски торбички с послания на глаголица.

*В периода от 11 до 22 май всеки гражданин ще има възможност да се запознае с богатите дигитални и традиционни ресурси на библиотеката и ще получи едногодишен абонамент за достъп до всички отдели и услуги.

*Закъснелите читатели могат да върнат книгите на библиотеката (приемаме и вариант замяна с книга със същата тематика).

Очакваме ви в централната сграда на ул. „Петропавловска“ №43 и във филиал в сградата на пълномощничеството в ж.к. „Дъбника“.

Националната библиотечна седмица се организира от ББИА  вече седемнадесет години с цел привличане на вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и техния потенциал. По време на НБС 2023 се акцентира върху дейността на ББИА, ФГББ и българските библиотеки, фокусирана върху устойчивостта като основна ценност на библиотечното дело.
Позицията на библиотечната общност е, че достъпът до информация е необходимо условие за постигане на всички цели за устойчивото развитие. В световен мащаб повече от милион обществени, парламентарни, национални, академични, научни, училищни и специални библиотеки осигуряват информацията и уменията тя да бъде ползвана от всеки. Това ги прави особено необходими за всички в дигиталния век.