Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Кметовете на Мездра и на Коното́п, Украйна сключиха Споразумение

  09.05.2023 17:07
Кметовете на Мездра и на Коното́п, Украйна сключиха Споразумение

Кметовете на Мездра и на Коното́п, Украйна сключиха Споразумение за сътрудничество между двата побратимени градове

По покана на Община Мездра кметът на украинския град Коното́п, Сумска област, Артeм Семенихин посети гр. Мездра. По време на своята визита Семенихин и кметът на община Мездра Иван Аспарухов подписаха Споразумение за сътрудничество между двата побратимени градове. Ратифицирането на споразумението стана в присъствието на председателя на Общинския съвет Яна Нинова и на представители на Общинската администрация.

„Осъзнавайки, че Украйна плаща висока цена с живота на своите граждани, жертвайки икономическото и екологичното си благополучие, защитавайки цивилизования свят от руската агресия, пише в документа, разбирайки необходимостта от партньорско сътрудничество на ниво упълномощени органи на местното самоуправление на тези градове, ръководени от националните и международните разпоредби на законодателствата в областта на местното самоуправление, допринасяйки за установяването на двустранни взаимноизгодни отношения, в името на развитието и сътрудничеството на ниво жители на общините, общински служители, органи на местното самоуправление, въз основа на установените приятелски отношения между Украйна и България, изразявайки взаимен интерес от по-нататъшното разширяване и укрепване на двустранните отношения в дългосрочен план в различни сфери на дейност“, двете Страни сключиха настоящото Споразумение за следното:

• Установяване и осъществяване на дългосрочни приятелски отношения между градовете Конотоп, Украйна и Мездра, България като побратимени градове.

• Осигуряване на благоприятни условия за по-нататъшното развитие на Страните в областта на търговията, промишлеността, производството и селското стопанство, инвестициите и други видове икономическо сътрудничество.

Допринасяне за възстановяването на общности и преодоляването на кризисни ситуации чрез предоставяне (ако е възможно) на различни видове помощ.

• Да се създаде сътрудничество и обмен на опит в областта на образованието, науката, културата и изкуствата, спорта и туризма, екологията и рационалното използване на природните ресурси, комуналното стопанство и културното наследство на градовете.

• Да насърчава осъществяването на двустранни програми за обмен на ученически и младежки делегации, установяване на преки взаимноизгодни контакти в областта на изкуството, културата и спорта.

• Да се осъществява системен обмен на опит и сътрудничество в областта на развитието на местното самоуправление чрез реализиране на съвместни програми и проекти, свързани с общото развитие на общностите, обществени и неправителствени организации, благотворителни фондации и други институции.

• В основата на сътрудничеството ще бъдат преките контакти между органите на местното самоуправление, обществени и икономически организации, институции и предприятия, които ще финансират съвместни дейности в рамките на своите нужди и възможности.

Артeм Семенихин благодари на българския народ и в частност на жителите на община Мездра за оказаната помощ на бежанци от Република Украйна, потърсили временна закрила на територията на нашата страна, в това число на територията на общината, както и за моралната и всестранна подкрепа на България към украинската държава и народ.

Иван Аспарухов благодари на своя колега, че въпреки войната, се е отзовал на поканата да посети Мездра и България. „Пожелавам на Конотоп и на Украйна леенето на християнска кръв да приключи час по-скоро и страната им да стане членка на Европейския съюз, каза Аспарухов. Тогава ще си бъдем от още по-голяма полза. Радвам се, че отново установихме връзка помежду си, тъй като партньорските контакти между Мездра и Конотоп датират отпреди повече от половин век и съм убеден, че занапред ще продължат да се задълбочават.“

Като първа стъпка в изпълнение на сключеното споразумение през това лято 50 украински деца на загинали във войната ще летуват у нас. Предстои да бъде установено и взаимноизгодно сътрудничество между училища от двата побратимени града.

Преди подписването на споразумението кметовете на Мездра и на Конотоп взеха участие в честването на 9 май - Ден на победата и Ден на Европа, организирано от Община Мездра, и присъстваха на тържественото отбелязване на 100 години гимназиално образование в гр. Мездра, което се състоя в СУ „Иван Вазов“. Сред гостите на юбилея беше и служебният министър на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов.