Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Над 300 танцьори на фестивала „Хорцѐто на Дефилето“ в Мездра

  08.05.2023 20:40
Над 300 танцьори на фестивала  „Хорцѐто на Дефилето“ в Мездра

Над 300 любители танцьори от Северозападна и Западна България взеха участие в Третия национален фолклорен фестивал на танцови клубове, школи и състави, изучаващи български народни танци и хора̀ „Хорцѐто на Дефилето“, който се проведе в гр. Мездра.

Събитието е от програмата на 49-ите Празници на културата „Мездра-май“, а организатори на фестивала - Община Мездра и Танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…“ с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.

В тазгодишното издание на фолклорния форум взеха участие 15 любителски танцови клубове, школи и състави за български народни танци и хора̀ от Мездра, София, Враца, Лом, Козлодуй, Червен бряг, Бяла Слатина, Моравица, Ребърково, Нефела и Три кладенци:

• Фолклорен танцов клуб „Хорце, винце и още нещо...“ - Мездра,

• Фолклорен танцов клуб „Българка“, Клуб за народни танци и хора̀ „Мойто либе“ и Танцов клуб „Ах! Хорца” - София,

• Фолклорен танцов клуб „Хоротропци“ и Танцов клуб „Виктория” - Враца,

• Танцов състав за изворен фолклор „Ломски ритми“ - Лом,

• Танцов клуб „Шарения“ - Козлодуй,

• Фолклорен клуб „Хайде на хорото” и Танцова формация „Цветница” - Червен бряг,

• Танцов състав „Лудо младо“ при ПАГ „Н. Й. Вапцаров“ - Бяла Слатина,

• Танцов клуб „Моравска плетеница“ - с. Моравица,

• Танцов клуб „Мераклии“ - с. Ребърково,

• Танцов клуб „Северняшки ритми“ - с. Нефела, община Враца,

• Танцов състав „Чуден извор” - с. Три кладенци.

Съгласно регламента на фестивала, танцовите клубове, школи и състави изпълниха хора̀ от различни фолклорни области на България и показаха стъпките на едно хоро, което да бъде усвоено от останалите участници.

Специални гост изпълнители на фестивала бяха Ансамбъл „Мездра“ и Представителен танцов състав „Хемус“ - Враца.

Кулминациите на фолклорния празник беше конкурсът надиграване с „Тракийска ръченица“, в който се включиха танцови двойки от различни формации. С първа награда журито отличи Андрей Бобочоев от Танцов клуб „Шарения“ - Козлодуй и Ивалина Йорданова от Фолклорен клуб „Хайде на хорото” - Червен бряг, с втора - Иво Павлов и Наталия Каснакова от Фолклорен танцов клуб „Българка“ - София, а с трета - Иван Бараков и Патрисия Митова от Клуб за народни танци и хора̀ „Мойто либе“ - София.

Наградите връчиха арт директорът на фестивала Мирослав Аспарухов, кметът на Мездра Иван Аспарухов и заместник-кметът Нели Минева. Всички танцовите клубове, школи и състави участници във фестивала получиха грамоти, а призьорите в надиграването с ръченица - и плакети.

Празникът на фолклорното танцово изкуство завърши с хоротека на открито, по време на която всички участници се хванаха на общо хоро.