Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Европа

Коронясаха крал Чарлз III

  06.05.2023 19:44
Коронясаха крал Чарлз III

Новият крал на Великобритания седна на престола след пищна церемония, на която присъстваха кралски особи и лидери от цял свят. Крал Чарлз III положи клетва в Уестминстърското абатство.

Архиепископът на Кентърбъри, духовният водач на Англиканската църква, бавно постави 360-годишната корона на Свети Едуард върху главата на Чарлз III, докато той стоеше върху трона от 14-ти век. Това е първата подобна церемония от 70 години насам. Церемонията датира още от времето на Уилям Завоевателя през 1066 г.  Тежката корона бе поставена и на главата на кралица-консорт Камила, която бе коронована след Чарлз III.

Пред новия крал коленичиха епископът на Кентърбъри и престолонаследникът принц Уилям.

Великобритания се бори да намери потя си в политическия водовъртеж след излизането на страната от Европейския съюз. Нацията се стреми да запази позицията си в новия световен ред и поддръжниците на монархията смятат, че кралското семейство осигурява международно внимание и е жизненоважен дипломатически инструмент и средство, с помощта на което Великобритания остава на световната сцена, пишат от агенция "Ройтерс". 

Коронацията на Чарлз III не е толкова грандиозна, както церемонията при възкачването на престола на неговата майка кралица Елизабет II през 1953 г. Все пак обаче остана зрелищно като включи исторически регалии от държавата от масивно злато и украсени със скъпоценни камъни мечове до скиптър, в който е вграден най-големият безцветен диамант в света.

74-годишният Чарлз автоматично наследи майка си като крал след смъртта й през 2022 година и коронацията не е от съществено значение. Церемонията по-скоро се разглежда като средство за легитимиране на монарха публично.
Кралят и кралицата напуснаха Бъкингамския дворец за абатството в модерната черна юбилейна карета Diamond State, придружени от кавалеристи, носещи блестящи нагръдници и шлемове с пера.
Стотици войници в алени униформи и черни шапки от меча кожа се наредиха по пътя по The Mall, булевард, водещ към Бъкингамския дворец. Десетки хиляди хора пренебрегнаха проливния дъжд, за да станат свидетели на огромния исторически момент.

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати