Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Мездра чества празника на града - Гергьовден

  06.05.2023 18:33
Мездра чества празника на града - Гергьовден

С поредица от тържествени прояви Мездра чества празника на града - 6 май (Гергьовден)

Поздравителен адрес до жителите и гостите на града изпрати Президентът на Република България

За 32-и път в съвременната българска история на 6 май Община Мездра отбеляза празника на града - Гергьовден. 6 май е обявен за Ден на гр. Мездра с Решение №7/ 17.03.1992 г. на Общинския съвет, съобразно традицията до 1944 г.

И тази година честването на празника започна с литургия в енорийския храм „Св. Георги Победоносец“, отслужена от отец Данаил Цинцарски.

По-сетне на градския площад се състоя ритуал за издигане на знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Мездра, по време на който на почетна стража пред пилоните застанаха младите гвардейци Теди Николов, Александра Генова, Денислав Димитров и Пламен Петков - ученици в СУ „Иван Вазов“.

Тържеството уважиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, почетните граждани на общината Валентин Вълчев, Николай и Евгени Кучкови и Юли Пухалски, общински съветници, представители на Общинската администрация, жители и гости на града.

„Уважаеми жители и гости на гр. Мездра,

Уважаема г-жо Председател на Общинския съвет,

Уважаеми почетни граждани на общината,

Скъпи родители и деца,

Гергьовден е празникът на гр. Мездра - празник на един светец, който вече дълги години закриля нашия град, каза в словото си кметът Иван Аспарухов.

Затова искам да Ви поздравя с този ден. Да си пожелаем Св. Георги да продължи да разпъва своя щит над нашия град. Да ни прави все по-добри.

Аз се радвам, че две вечери, като интродукция на Празниците на културата „Мездра-май“, видяхме колко много хора се стекоха на площада. Сигурно и тази вечер ще бъде така, и утре вечер… Най-хубавото е, че започнахме да се събираме.

Събирането предполага към опрощаване на много неща, които сме си казали през тези години или с нашите постъпки сме накърнили нечие достойнство. Събирането ни прави по-добри и по-единни в трудностите, които трябва да преодоляваме.

Скъпи съграждани,

Уважаеми жители на община Мездра,

Нека да си пожелаем Св. Георги да бъде отново с нас, да носи здраве, на децата - добро бъдеще, а на всички вас - благословени дни!

Честит празник!“

Поздравителен адрес по повод празника на гр. Мездра изпрати Президентът на Република България Румен Радев:

„Уважаеми г-н Аспарухов,

Уважаеми жители и гости на община Мездра,

Приемете сърдечните ми поздрави по случай празника на Вашия град и Деня на храбростта, пише в поздравителния адрес.

Възникнала на кръстопътя на не една цивилизация, Мездра е рожба както на историята, така и на съвремието. Родният Ви край съхранява артефакти от различни епохи и култури, а природата щедро го е дарила с красиви местности и предизвикателни бели скали. Крепостта „Калето“, Черепишкият манастир и феноменът „Ритлите“ са безценни. Гордейте се с тях и ги пазете за поколенията,

Вярвам, че волята, последователността и задружните усилия ще превърнат Мездра в още по-привлекателно място за живот и инвестиции.

На всички жители и гости на празника пожелавам здраве, благополучие и добро настроение.

На добър час!“

Художествена програма по случай празника на гр. Мездра изнесоха Вокална група „Детски свят“, Мажоретен състав и Група за художествено слово към Център за подкрепа за личностно развитие, Детски танцов състав „Мездренче“, Средношколски танцов състав и Група за художествено слово към НЧ „Просвета 1925“.

Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално освобождение и обединение.

Тази вечер от 19:30 часа на площад „България” концерт ще изнесе популярната врачанска рок група „Four Play Gang“, а от 21:00 часа на сцената ще излязат Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени” (Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Мирослав Иванов и Веселин Веселинов-Еко).

Преди началото на първия концерт кметът на общината Иван Аспарухов ще открие официално 49-ите Празници на културата „Мездра-май“.