Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
КДК

Мартен Калеев представи във Враца книгата „Всичко и нищо“

  05.05.2023 15:47
Мартен Калеев представи във Враца книгата „Всичко и нищо“

„Литературата е вик да се чуем взаимно”, каза писателят и журналист Мартен Калеев при гостуването си в Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. Срещата е организирана съвместно с Клуб на дейците на културата – Враца.

 Авторът, познат с богатото си творчество и главен редактор на Алманах „Огоста“ вярва, че писаното слово е начинът, по които творците настояват да бъдат чути, а думите им прочетени.

Калеев представи във Враца последната си книгата „Всичко и нищо“, която печели годишната награда на Съюза на писателите за кратка проза и сподели, че в нея са събрани разкази, част от които публикувани и преди, но не и в този вид. „Човек се променя с времето, затова се променя и начинът, по които мисли и се изразява“.

Според Калеев най-много от всичко „човек не иска да е самотен и затова трупа думи“, затова съществува и литературата.

Мартен Петров Калеев е роден на 18.08.1958 година във Вършец. Завършил е икономика, журналистика и информатика и информационни технологии. Работил е в сферата на културата, образованието и в частния бизнес. Инициатор за създаване на Дружество на писателите от област Монтана, като върху страниците на алманах „Огоста” обединява творческата енергия на стотици автори не само от Северозапада, но и от страната, и от чужбина. Поздравления и писма за него и изданието - алманах „Огоста” е получавал от посолствата на Китай, Бразилия, Португалия и др.

 Автор е на цялостната концепция на алманаха за литература, изкуство и култура „Огоста”, който започва да излиза от 2012 г. насам и вече се разпространява не само у нас, но и в над 8 страни по света, достига до 61 библиотеки извън пределите на България. Член е на СБП /Съюз на българските писатели/ и СБЖ / Съюз на българските журналисти/ и носител на най-престижната награда „Златното перо” за цялостен принос.