Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Краезнание

В село Царевец се проведе Фестивал на домашния сапун

  02.05.2023 19:26
В село Царевец се проведе Фестивал на домашния сапун

За втора поредна година в мездренското село Царевец се проведе Фестивал на домашния сапун. Организатори на събитието бяха Кметство Царевец и Народно читалище „Просвета-1928“ с подкрепата на Община Мездра.

Сред гостите на празника бяха жители и гости на каменоделското селище, сред които Здравка Петрова (78 г.), Венета Коцева (84 г.) и Бойка Цолова (70 г.) - групови носители на умението „Варене на домашен сапун“, което през 2021 г. беше вписано от Националния съвет за нематериално културно наследство към Министерство на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България като елемент от регистъра „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“.

„Ето ни днес отново тук, заедно, за да се върнем поне за малко в едно отминало време и да се докоснем до магията на старите занаяти, да разберем как нашите баби са приготвяли домашен сапун със собствените си ръце, каза в приветствието си кметският наместник на с. Царевец Маргарита Петкова. Не знам дали с това събитие ще останем в историята на нашето село, но знам, че дадохме всичко от себе си да превърнем искрицата в огън и да припомним, пресъздадем и предадем на следващите поколения една ценна и стародавна традиция!“

Приветствия към присъстващите отправиха също народният представител Красен Кръстев и Нели Минева, заместник-кмет на Община Мездра.

На специално подготвено за целта място шетърните царевчанки Галя Геновска, Илинка Данова и Сашка Дичева, с помощта на Катя Митова и Румен Лилов, показаха нагледно процеса на приготвяне на домашен сапун - от подготовката за варенето и основните съставки до същинското варене и рязането на калъпи. Те предадоха това умение на представители на НЧ „Светлина-1931“ - с. Брусен, община Мездра и на Пенсионерски клуб „Еделвайс“ - с. Чомаковци, община Червен бряг.

По традиция по време на фестивала беше разкрита Алея на занаятите, в която разкриха свои щандове майстори на художествените занаяти от региона.

За празничното настроение на участниците и гостите на фестивала се погрижиха Ансамбъл „Мездра“, Представителен танцов състав „Хемус“ и Фолклорен танцов клуб „Хоротропци“ - Враца, вокални изпълнители от Център за подкрепа за личностно развитие - Мездра, Женска певческа група „Белокаменица“ към НЧ „Просвета-1928“ с. Царевец, Група за народно пеене към НЧ „Митко Лаков -1903“ и Певческа група при Пенсионерски клуб „Еделвайс“ - с. Чомаковци, Детска певческа група „Гривичанче“ от с. Гривица, община Плевен и духов оркестър.

По повод 75-годишния юбилей от създаването на Ансамбъл „Мездра“ кметският наместник на селото Маргарита Петкова подари на художествения ръководител и хореограф на ансамбъла Мирослав Аспарухов репродукция на уникалния каменен иконостас на средновековната църква „Св. Никола” в с. Царевец.

В рамките на фестивала беше организирана благотворителна акция за събиране на средства, необходими за ремонта на покрива на местната църква „Св. Димитър“.

Мирослав ГЕТОВ

Снимки: Павел Петров и Боян Пищиков

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати