Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
КДК

Скулпторът Цено Ценов на 88 години

  26.04.2023 12:29
Скулпторът Цено Ценов на 88 години

Днес врачанският скулптор Цено Ценов навърши 88 години! Нека да е жив и здрав, за да твори още талантливи произведения на изкуството!

Цено Ценов е роден на 26 април 1935 година в село Оходен, Врачанско. Завършва гимназия “Христо Ботев” във Враца. Учи керамична технология в школата към ДКЗ”Изида” на гара Елин Пелин, където по-късно работи като декоратор на керамични изделия.От 1960 до 1966 година е студент в специалността “Скулптура” в Художествената академия “Николай Павлович” в София. Негови преподаватели са проф.Иван Фунев, Георги Коцев и Коста Диков. Две години е учител в Техникум по обработка на скални материали в Кунино. От 1968 година до 1992 година е уредник на Художествената галерия във Враца, където работи до своето пенсиониране.От 1990 г. до 1996 год. е бил творчески секретар на Дружеството на художниците във Враца и член на Управителния съвет на СБХ-София.

Цено Ценов работи в областта на кавалетната скулптура- композиции и портрети от магмени скали, керамика и дърво. Реализирал е монументални задачи като паметникът на Тодор Паница в Оряхово, паметник на Давид Тодоров във Враца, паметник на Никола Войводов – Враца, паметен знак на загиналите за отечеството в Криводол, много паметни знаци, свързани с Христо Ботев и неговата чета, декоративно пано в Мездра в съавторство с Любомир Минковски и много други пластични знаци из цялата Врачанска област.

В периода 1970 -2001 година е участвал в десетки национални общи художествени изложби със свои скулптури, както и във всички окръжни и регионални изложби. Има участия в няколко международни и национални  симпозиуми по скулптура, два пъти е бил на Биенале “Дантеска” в Италия.От 2006 до 2009 година има творчески престой в Палма де Майорка в ателиетата на испанския скулптор Хайме Мир. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, на много окръжни галерии в страната, както и в частни колекции в България и чужбина.

По повод своята 75-та годишнина скулпторът Цено Ценов  откри грандиозна  изложба “Дух и материя”. Юбилейното събитие се състоя във Врачанската художествена галерия на 27 април 2010 година, където Ценов бе подредил над 60 пластики и около 60 фотоси на негови паметници и творби, които са притежание на други галерии и институции. Цено Ценов е автор на портрети и скулптурни композиции на много видни врачани- исторически личности и хора на изкуството. Много негови паметници и паметни знаци се намират на територията на цялата Врачанска област по пътя на Ботевата чета, Община Враца и град Враца.

По известни негови творби във Враца и Врачанско са:

Бронзова фигура “Майка”, експонирана в Спортния комплекс

Мраморен паметник на Димитър Бешовишки

Барелеф на скулптора Андрей Николов пред родната му къща във Враца

Паметник на загиналите за отечеството в село Оходен

Паметник на Тодор Паница в Оряхово

Паметен знак край село Зверино, където е разбита Ботевата чета

Барелеф на Васил Кънчов в СОУ “Васил Кънчов”-Враца

Паметник на Давид Тодоров на лобното му място

Паметник на Давид Тодоров пред храма “Свети 12 апостоли” във Враца

Паметник на Никола Войводов на гаровия площад във Враца

Паметен знак на Христо Ботев в село Върбешница

Цено Ценов е автор на герба на Враца, на много медальони и плакети, свързани с Христо Ботев и историята на Враца.

През 2011 година Цено Ценов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Враца”.

По повод 88-та годишнина на врачанския творец Клуб на дейците на културата награди  Цено Ценов с Плакет за принос в развитието на КДК, на културата и изкуството.