Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Краезнание

Потомствената килимарка Сийка Тачева представя „В люлката на времето“

  25.04.2023 15:39
Потомствената килимарка Сийка Тачева представя  „В люлката на времето“

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца представя Сийка Тачева с книгата „В люлката на времето“. Срещата започва в 17:30 ч. на 26 април и ще се проведе в отдел „Обща читалня“. По време на събитието ще бъде подредена изложба на нейни авторски творби.
В книгата се докосваме до люлката, в която е залюляна Сийка Тачева, до нейния интересен живот и съдба, вплетени в богатата история на Чипровци.
Сийка Тачева е разностранна, ярка личност, творец и будител, учителка, музикант, автор на химна на Чипровци, историк и краевед, потомствена тъкачка и радетел на чипровското килимарство. Почетен гражданин на Чипровци.
„Няма по-свидно място на света от родния Кипровец. Всички, които сме орисани да се пръкнем точно тук – в уютните пазви на величествената Стара планина, носим в душите и сърцата си изконна обич и привързаност към това кътче на България“, казва авторката.

Сийка Тачева е родена в Чипровци на 28 април 1943 г. Произхожда от стария Чипровски род - Яничовци. От най-ранна детска възраст е запленена от разказите за стари времена, от песните, обичаите и от привързаността към рода… В тази среда усвоява умението да тъче килими още от малка.
Завършила е основното си образование в Чипровци /1957 г./, средното - в Педагогическо училище във Враца /1962 г./ и висше в СУ „Климент Охридски“ – специалност „Педагогика и български език“. Работила е като начална учителка в родното си училище, а от април 1970 г. до юни 1986-а е директор на Дома на миньора в Чипровци.
Била е ръководител на детски училищни хорове, народен народния хор при ТПК „Александър Костов“ и различни певчески състави. В периода 1986 – 1990 г. участвах в управлението на общината като заместник-кмет и като председател на общинския съвет за духовно развитие с ресори образование и култура. През 1991 г. отново се връща в училище, където преподава до пенсионирането си български език и литература в гимназиалния курс, а също музика и педагогика.
През това време отделя повече време на хобито си да тъче килими и гоблени, което прави и до днес. Изработва икони на български светци и пана предимно по картини на Владимир Димитров – Майстора. През 2 000 г. нейни тъкани творби са представени на международно търговско изложение в Женева, Швейцария. Изработила е в тъкан иконата на Чипровската Света Богородица като дар за Негово Светейшество папа Йоан Павел втори при посещението му в България през 2002 г. Така Чипровци оставя своя специален знак в Европа.
Сийка Тачева участва активно в обществения живот. Била е общински съветник и председател на общинския съвет. Член на читалищното настоятелство, на Чипровско родолюбиво общество и на Музейния съвет.
Продължава да се занимава с издирвателска работа, свързана с традиционната култура на чипровчани. Издала е книгите „Старите чипровски сватби“, „Чипровски обичаи“, „Диг се дигни“ – сборник от местни фолклорни песни.
Има няколко композиции, посветени на родния край по стихове на поети - земляци: „Песен за Роко звънаря“, „Песен за чипровските килимарки“, „Песен за Лика Рачин“, песни за Чипровци, едната от които е Химн на Чипровци и др.
През 2014 г. е удостоена със званието Почетен гражданин на Чипровци.

 

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати