Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Крими

Социален работник е предаден на съд за присвояване

  24.04.2023 16:50
Социален работник е предаден на съд за присвояване

Социален работник и настойник на лица, поставени под пълно запрещение, е предаден на съд от Районна прокуратура – Видин за присвояване и документно престъпление

Районна прокуратура – Видин внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.И., привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления по чл. 206, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 и по чл. 316, вр. чл. 309, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвиняемият И.И. работел в Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) като социален работник. Освен това той бил настойник на две лица – И.М. и Е.И., поставени под пълно запрещение.

Председателят на Настойническия съвет на ЦНСТ констатирал злоупотреба с личните средства на настанените в него И.М. и Е.И. и подал сигнал.

В хода на разследването е било установено, че обвиняемият И.И. направил 14 искания до Районен съд - Белоградчик за разрешение за теглене на суми от сметките на И.М. и Е.И. Към тях той приложил неистински частни документи, на които бил придаден вид, че представляват мнение на настойническия съвет към ЦНСТ относно нуждите им. Такова мнение се изисква по силата на разпоредбите на Семейния кодекс.

Действайки по този начин, обвиняемият И.И. изтеглил от сметките на поставените под запрещение лица 14 267,99 лева, които не употребил за техните нужди, а противозаконно присвоил.

По делото са събрани доказателства, че той съзнателно представил пред съда неистински документи, тъй като подписите върху решенията на настойническия съвет не били изпълнени от членовете му.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.