Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Странна спирала се появи върху северно сияние в Аляска

  18.04.2023 20:47
Странна спирала се появи върху северно сияние в Аляска

Любителите на северното сияние получиха неочаквана изненада - насред зелените ивици светлина, танцуващи в небето на Аляска, за няколко минути се появи спирала в бебешко синьо, наподобяваща галактика, съобщава Асошиейтед прес.

Причината за явлението в събота сутринта е малко по-прозаична от нашествие на извънземни или поява на портал към далечните краища на Вселената. Оказва се, че това е просто излишното гориво от ракета на "Спейс Екс", изстреляна от Калифорния около три часа преди появата на спиралата.

Понякога ракетите имат гориво, което трябва да бъде изхвърлено, обяснява Дон Хамптън от Института по геофизика към университета на Аляска във Феърбанкс, предаде БТА.

"Когато го правят на голяма височина, горивото се превръща в лед", каза ученият. "И ако това се случи на слънчева светлина, докато сте в тъмнината на земята, можете да го видите като нещо, наподобяващо голям облак, който понякога е спираловиден".

Хамптън допълни, че е бил свидетел на подобни гледки около три пъти, въпреки че не са обичайно явление.

Спиралата е уловена от камера на Института по геофизика и разпространена в интернет. Фотографи, присъствали на шоуто на северното сияние, също са публикували снимки в социалните мрежи.

Ракетата на "Спейс Екс" беше изстреляна от космическата база Ванденберг в Калифорния в петък вечерта с полезен товар от около 25 спътника.

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати