Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Депутатите от 49-ото Народно събрание положиха клетва

  12.04.2023 18:07
Депутатите от 49-ото Народно събрание положиха клетва

Най-възрастният депутат, Вежди Рашидов откри заседанието на 49-ия парламент. Шест партии имат представители в него - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, ДПС, и ИТН.

При регистрацията след откриването на заседанието се оказа, че присъстват 235 от общо 240 народни представители.

Прагът на пленарната зала пристъпиха емблематични политически лица, като Делян Пеевски от ДПС и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Както и Лена Бориславова, която закъсня със срока, в който можеше да се откаже пред ЦИК от депутатското си място.
 епутатите положиха клетва под погледа на президента Румен Радев, служебното правителство, посланици и много гости.
 След това в пленарната зала прозвучаха химнът на България и този на Европейския съюз.

В словото си пред новите депутати, президентът Румен Радев апелира за бързо съставяне на редовно правителство, което спешно да внесе бюджет.
"Предизвикателствата към това Народно събрание са големи, но без съмнение приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача. Свиках 49-ото Народно събрание в Страстната седмица с очакванията на българския народ за различно начало на това Народно събрание. С надеждата за смирение, диалог и разум", каза той и добави: "С оглед на неотложните задачи за съставяне за правителство и преодоляване на изоставане в законодателната дейност", подчерта държавният глава.

По традиция след клетвата започнаха и изявленията на представители на партиите и коалициите, които влизат в НС.

В състава на новоизбрания парламент са 58 жени и 182 мъже, толкова, колкото и в 48-ото Народно събрание. Средната възраст на народните представители е 46 години.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати