Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Полина Колева с изложба на творби от „студен порцелан“

  10.04.2023 21:15
Полина Колева  с изложба на творби от „студен порцелан“

Дни преди Великден по покана на Градската художествена галерия Полина Колева подреди в Община Мездра самостоятелна изложба на творби, изработени със специалния материал за художествено моделиране „студен порцелан“.

Експозицията включва 15 цветни пана - три фигурални композиции („Балерини“, „Закрила“ и „Любов“), четири натюрморти („Великолепие“, „Пролетни копнежи“, „Рози“ и „Уют“) и осем пейзажи („Дъб“, „Екзотика“, „Златолист“, „Ловец на щастие“, „Нощ“, „Прозорец“, „Струпешка идилия“ и „Сърна“).

„Фигуралните композиции представляват сложно композирани и изпълнени триизмерни фантазии, наситени с прецизно изработени детайли, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. В натюрмортите прави впечатление постигнатата добра физическа прилика на изработените цветя с първообразите им, богатата цветова гама и наситеността на композициите, а пейзажите, въпреки че са изпълнени в жизнерадостни, ярки тонове, носят усещането за покой и вътрешна хармония. Силно впечатление правят и нестандартните рамки, с които са завършени произведенията - повечето са ръчно изработени, оригинални и много добре пасват на съдържанието на картините.“

„Моята история започва много отдалече - тя започва от детството ми, когато съм била 4-5-годишна, сподели Полина Колева. Тогава живеех доста често при баба ми, при майката на моята майка, която обожаваше цветята. Тя ме научи да садя всякакви видове цветя. Така се роди любовта ми към природата.

Другата ми баба пък ме водеше със себе си да пасем овцете. Там имах уникалното щастие да наблюдавам - във времето, когато овцете пладнуваха. Наблюдавах всяко листенце, шумчица, тревичка и още тогава усетих как тук, вътре в мене, всичко ври, исках да ги пресъздам. Не можех да рисувам, не можех две линии да направя, обаче чувството си оставаше в душата ми.

След това срещнах първата си любов, която беше много силна. Благодарение на него се научих да гледам Слънцето и небето, изгрева.

След това срещнах съпруга си - той ми помогна да разбера какво е три пъти да бъдеш уникално обичаща майка, която умее да прави специфични, фини детайли, за да могат дъщерите й да са красиви и нежни като натури.

Всичко това се събираше, събираше, събираше в душата ми и когато дойде един момент, в който имах, да го наречем, емоционален срив, реших, че това нещо трябва да излезе, за да ме излекува.

Не знаех какво да направя. Отворих интернет и попаднах на видеоклип на една рускиня, която правеше нещо подобно. И оттам реката потече… Започнах първоначално с картички, сувенири, малки картини, подаръци за приятели. Бурята започна да бушува в мен все повече и повече. Така се стигна до по-големите творби, до продажби и с г-жа Дамяновска решихме да покажем тези неща, който изработвам вече 5 години.

Изключително съм горда, че в Мездра има хора, които ценят изкуството. Това е една доста трудоемка работа, всичко се прави изцяло на ръка - от варенето до оцветяването, всеки един детайл, всяко едно листенце, всяко едно цветенце е направено с пръсти, без абсолютно никакви отливки, освен отпечатъци от цветя.

Всичко е плод на моето въображение, каза в заключение Полина Колева. Всяка една картина е свързана с моя лична житейска история, която е позитивна. Защото, слава богу, не умея да творя, когато съм тъжна. Тези неща ме спасиха от тъгата, така че те са изпълнени с положителна енергия. Защото самата аз вече съм положителен човек.“

От името на Община Мездра кметът Иван Аспарухов поздрави Полина Колева с дебютната й изложба и й подари букет цветя. „Благодаря на Полина за нейната смелост и откровеност, каза Аспарухов. Надали друг автор, който ни е гостувал, се изповядвал по този начин. Това, което тя сподели пред нас, е изключително полезно най-вече за младите хора - за да разберат колко кратък е пътят от идеята до реализацията, стига да има последователност. Действително се е получило нещо много интересно, нещо различно от това, което сме виждали досега. Благодаря й, че в навечерието на най-светлия християнски празник ни дарява с такова цветно настроение. Нещо повече, както сподели самата тя: изпълнено с положителна енергия.“

Творбите на Полина Колева се предлагат за продажба. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец април във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати