Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

"Вивалди завинаги” - Симфоничен спектакъл на класическия звук

  09.04.2023 18:17
 \

Суперуспешният мултимедиен спектакъл "Вивалди завинаги" гостува във Враца на 20-ти април от 19.00 ч. в градската зала. След триумфа си в София, врачани ще имат възможност първи в страната да се насладят на мащабната продукция, която тръгва на национално турне и предстои да гостува в редица български градове.

Билетите са в продажба в Билетен център "Гъбката" (до хотел "Хемус"), на тел. 0896718303, 0899827060.

Музика: Антонио Вивалди
Сценарий и режисура: Борис Радев

Участват:
Симфониета-Враца

Диригент:
Христо Павлов

Солисти:
Цигулка : Зорница Иларионова, Борис Соколов
Флейта: Чечилия Де Анджелис
Обой: Йоан Кьосев
Фагот: Христо Захариев
Сопран: Таня Радева-Лазарова
Мецосопран: Цветелина Коцева
Tромпет: Георги Стойков, Доналд Крийч
Бащата на Вивалди – Стефан Къшев
Синът Вивалди – Борис Соколов

Вивалди завинаги“ не е спектакъл само за слушане. Освен симфоничните интерпретации, той представя и вълнуващ кино-разказ, който визуализира епохата и житейския път на Антонио Вивалди – един от най-значимите барокови композитори в цяла Европа.

Участието на Симфониета-Враца в спектакъла не е случайно. В репертоара на симфоничния оркестър са включени произведения от епохата на барока до съвременността.

Художественото съдържание на „Вивалди завинаги“ обхваща четири основни периода от живота на Антонио Вивалди:

Младежки години в родната Венеция – Бащата на Вивалди, Джанбатиста Вивалди, научава сина си да свири на цигулка, след което обикаля с него на музикални участия из цяла Венеция. Така, с упорит труд и постоянство, той израства като забележителен цигулков виртуоз. Едва петнадесетгодишен е записан да учи за свещеник и в кратко време е ръкоположен за свещенослужител, но след направен донос се отказва от свещеническа дейност.

Периодът в „Оспедале дела Пиета“ – Вивалди става майстор-цигулар във венецианския дом за сираци „Оспедале дела Пиета”. Постепенно израства като великолепен диригент. Славата му се разнася из цяла Европа, където изпълнява свои и чужди творби. Архивът на сиропиталището показва, че само между 1723 и 1733 година на композитора е платено за написването на 140 концерта.

Опера и „Четирите годишни времена” – Антонио започва своята кариера като композитор във Венеция, където написва и поставя две опери „Коронацията на Дарий” и „Постоянството доминира над любовта и омразата”. Последната е толкова популярна, че е поставяна из цяла Италия и в град Прага. Блестящият му талант е оценен и от съвременника му Йохан Себастиан Бах, който преработва за пиано и орган тринайсет от неговите цигулкови концерта. Поканен е от папа Бенедикт XIII да работи за Ватикана като през този период той създава безсмъртните си произведения – „Четирите годишни времена”, четири тричастни цигулкови концерта, обрисуващи чрез музика природни картини от четирите сезона.

Последните си години, както много композитори от неговата епоха, Вивалди изживява в бедност. Гениалният композитор написва през живота си 554 инструментални творби, от които 75 сонати за два солови инструмента, около 460 концерта за различни инструменти и състави, солови концерти за цигулка, трио-сонати, голям брой цикли от „кончерто гросо”, опери, оратории, кантати, мотети и 40 големи вокално-инструментални творби за църковна музика.

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати