Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Георги Милков откри Маратона на четенето във Враца

  05.04.2023 14:56
Георги Милков откри Маратона на четенето във Враца

Кой е първият урок по родолюбие от Георги Милков, кое е било най-опасното му преживяване по света и коя е онази райска държава, която журналистът описва като шарена и щастлива колкото Куба, но напълно лишено от суета – разкри авторът на „Истории от ръчния багаж“ (изд. „Книгомания“) по време на гостуването си в Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

Журналистът пристигна в град Враца, за да открие осемнадесетия Маратон на четенето 2023. Първата му среща беше с учениците от НУ „Иванчо Младенов“, които го изненадаха с богатия си туристически опит по света. Децата го впечатлиха не само с пътешествията си от Занзибар до Канада, но и с читателските си интереси. Журналистът им прочете и откъс от любимата си детска книга „Малкият принц“. Гост на срещата беше и зам.-кметът Петя Долапчиева.

„Походът на книгите“ продължи в читалнята на библиотеката, където залата се изпълни с почитатели на книгата му. Специално за представянето пристигна и управителят на издателство „Книгомания“ Илиян Андонов, който разкри, че над 7 000 книги са лично подписани от Георги Милков.

Разказите на журналиста преминават през 160 държави и завършват в родния му град Видин, където Милков дава своя първи урок по родолюбия и откъдето започва Химна – „на кея на река Дунав, единственото кътче, на което се разбира, че първите стихове на химна на България са истинско място. Открих го случайно и винаги го показвам на приятелите си, когато ми гостуват. Това е единственото място на река Дунав, на което когато застанеш по посока на течението и погледнеш напред се вижда Стара планина“, разкри писателят.  

Въпреки стотиците посетени места и сблъскването му с различни култури, Милков е убеден, че България е най-красивото кътче на света. „Ако трябва да избера подобно място извън България, трябва да започна от Куба. При всяко следващо гостуване там обаче ми ставаше все по-тъжно заради комерсиализацията и започвах да търся коя може да е тази шарена и щастлива Куба, преда да се появи масовия туризъм. Почти бях убеден, че това може би е моя Макондо по Маркес („Сто години самота“) и може би няма такава страна, но я намерих. Това е една малка държава остров, която по името си прилича на друга страна – много популярна с международно летище и голям поток от туристи. Различното беше, че това е непозната страна, между два острова в Карибско море, която няма международно летище и чартърни полети, защото хората не знаят, че съществува. Същински рай. Когато я открих обаче започнах да се чудя да споменавам ли за нея или да я запазя в тайна. И все пак избрах да кажа името й, но само в книгата, затова за нея ще разбере само който прочете „Истории от ръчния багаж“ докрай“, каза още Милков.

Десетки пъти журналистът е бил в опасни ситуации – пленник в Афганистан, в палатка с Кадафи и по най-горещи точки в Либия, Ирак и по целия свят.

Видял е и екзотиката и войната и мира.

Шеговито обаче разказва, че „ако мога да избирам къде да бъда мъж, щях да живея при племето Зулу, които седят на сянка и пият бира, произведена от жените им.“

Специално за представянето в читалнята гостуваха и ученици от СУ „Христо Ботев“.  

Книгата на Георги Милков, с личен автограф и послание от автора, може да бъде намерена в отдел „Заемна за дома“ на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати