Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Диригентът Росен Гергов и неговите талантливи синове

  03.04.2023 17:20
Диригентът Росен Гергов и неговите талантливи синове

Росен Гергов е роден през 1981 г. във Враца. Завършил е На­ционалното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, като започва да свири на пиано при Милка Ми­тева, а по-късно на кларинет при Борислав Йоцов, взема уроци по дирижиране при Михаил Анге­лов. Продължава обучението си в Университета за музика и сце­нични изкуства във Виена в кла­са на диригента Леополд Хагер.

Гергов е лауреат на Първия международен конкурс за диригенти „Евгений Светланов“ през 2007. Година по-късно е номиниран за награда „Грами“ за запис на произведения на Дейвид Чески със Симфоничния оркестър на Норландската опера. Има записи за ББС, Баварското радио и Австрийското радио. Росен Гергов е чест гост на много евро­пейски сцени с оперен и симфоничен репертоар. Работил е като асистент на световно­известния диригент Сейджи Озава.

Дирижира Радиосимфоничния оркестър на Австрия (ORF) и до 2009 г. е асистент-диригент на Tonkünstler Orchester. През 2016 г. дебютира в Театъра в Манхайм с операта „Басаридите“ (по Еврипид) на Ханс Вернер Хенце, както и със спектакли в Театро Комунале в Болоня. На фестивала в Брегенц – Австрия ди­рижира „Тоска“ и австрийската премиера на „Портретът“ от Мойсей Вайнберг. Дирижи­ра „Прилепът“ на Й. Щраус, „Риголето“ на Верди във Виенската фолксопер, „Травиата“ и „Сватбата на Фигаро“ в Театъра на Майнинген, „Орфей в Ада“ в Лондон, „Кармен“ и „Фалстаф на Русенска сцена и др. В репертоара му присъстват известни творби на съвременни автори: „Кайзерът на Атлантида“ на Виктор Улман с „Клангфорум – Виена“ и „Касандра“ на Майкъл Джарел с Israel Contemporary players. Успешно дебютира с Ка­мерния оркестър на Шотландия със солистка Тасмин Литъл, с Токийския симфоничен оркестър и с Държавния филхармоничен оркестър „Падаревски“. Работи с Оркестъра на Бамбергските симфоници, с Филхармоничния оркестър на Люксембург, Национал­ния оркестър на Монпелие, симфоничния оркестър на Би Би Си, Ансамбъл Модерн, Виенската филхармония, Оркестъра на Полското национално радио и Базелския сим­фоничен оркестър.

Росен Гергов има три деца - Кай Гергов, Рей Гергов и Лео Гергов.

Кай Гергов e роден през 2010 г. и свири на цигулка. Носител е на множество награди: специал­ната награда за най-млад участник под възрастовата гра­ница на конкура Henle (2015г.), а година по-късно – втора награда на същия конкурс; първа награда с отличие в Prima la Musica, втора награда с цигулка като най-млад участник в конкурса „Млади виртуози“ в София; първа и специална награда за най-добра интерпретация на Барток в Грац, Ав­стрия. Първа награда на международния конкурс за цигул­ка в Брюксел – Белгия. На 6-годишна възраст Кай дебютира като солист със Симфоничния оркестър на БНР в концерт, излъчен по Българската национална телевизия. Бил е солист на камерния ансамбъл „Софийски солисти“.

Рей Гергов е роден през 2012 г. и свири на виолончело. Дебютира пред публика на 5-годишна възраст. През 2018 и 2019 г. печели първа награда на Prima la Musica, а през 2020-та е дебютът му в една от най-престижните концертни зали в света – „Карнеги хол“ в Ню Йорк.

Лео Гергов е роден през 2014 г. и учи пиано в Университета по музика и изобразително изкуство във Виена. прави първата си публична изява на 5-го­дишна възраст. През 2020 и 2022 г. печели първа награда с отличие на Prima la Musica, а през 2021 г. първа награда от конкурса за пиано Amadeus Mozartian в Бърно. Той има няколко концертни изяви и прави оркестровия си дебют с Плевенската филхармония през 2022 г.

Последни
Анкета
Къде ще прекарате Великденските празници?

Резултати