Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

И Видин се присъединява към „Часът на Земята“

  21.03.2023 17:03
И Видин се присъединява към „Часът на Земята“

Община Видин се присъединява към 17-ото издание на природозащитната инициатива „Часът на Земята“

Тазгодишната кампания ще се проведе на 25.03 от 20:30 ч. до 21:30 ч. Всяка последна събота на месец март милиони хора по целия свят показват своята съпричастност към проблемите на планетата, като изгасват осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват фасадите си. „Часът на Земята 2023: Общ дом. Общо бъдеще“ се провежда от международната организация WWF, която тази година посвещава своята инициатива на опазването на дома на дивите животни.

В съботния ден, в рамките на посоченото време, ще бъде изгасено художественото осветление на два от забележителните паметници на културата във Видин – средновековния замък „Баба Вида“ и Стамбол капия. Община Видин призовава всички жители също да подкрепят каузата за опазване на природата.

От WWF информират, че за по-малко от един човешки живот сме загубили 69% от дивите животни по света. Днес многообразието от живи създания на планетата и техните местообитания зависят почти изцяло от човека и неговите действия. Всяка секунда по света се изсича гора с размерите на едно футболно игрище. С нея безвъзвратно губим и всички нейни обитатели, както и ползите, които би донесла на хората, ако беше запазена цяла и непокътната.

Според природозащитната организация, „Часът на Земята 2023“ е стимул за много повече от изключване на светлините и всеки от нас индивидуално може да пази природата. Начинът, по който живеем, е изключително важен – можем да правим по-етични покупки, да консумираме по-малко и по-разумно, да използваме велосипеди за транспорт, възобновяеми източници на енергия и др.

21.03.2023

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати