Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Крими

Опасно: Деца се дрогират с никотинови торбички, смесени с наркотици

  20.03.2023 17:02
Опасно: Деца се дрогират с никотинови торбички, смесени с наркотици

За нова опасна мода сред подрастващите алармират униформените от МВР - Велико Търново. Деца се надишват с никотинови торбички. Въпреки че е забранен за продажба на малолетни и непълнолетни, те намират начин да се сдобият с него и да си устройват състезания по издръжливост с идеята да бъдат интересни и харесвани от връстниците си, обясняват от полицията.

Според Стефан Бакалов, началник отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция "Митници", заяви пред Нова, че става дума за пъстра палитра от наркотични вещества и психотропни субстанции.

 "Никотиновите торбички са законен продукт, който е на пазара. Има няколко вида употреба. Съдържанието им може да е опасно за подрастващите, защото е с голямо количество никотин. Това е вид интоксикация и рисковете за здравето са много", посочи той.

 По думите му новите наркотични субстанции са повече от 3000 вида. "Имаме нарастване на задържани с таблетки тип лекарствени форми, бензодиазепини или опиоиди.

 Те дават възможност за превъзбуждане или потискане на определени състояния.

 Новост е, че чрез darknet се продават различни нови наркотични вещества в малки количества", коментира Бакалов.

 Той разкри, че в последните две седмици са разбити четири престъпни групи, създали сайтове за продажба на наркотични вещества. 

"Афганистан вече приоритизира производството на метамфетамини. У нас потреблението на хероин ще стигне до нула заради появилите се нови наркотични вещества", обясни Бакалов.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати