Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Краезнание

Ученици учредиха Клуб „Приятели на краезнанието“ в Зверино

  20.03.2023 16:24
Ученици учредиха Клуб „Приятели на краезнанието“ в Зверино

Клуб „Приятели на краезнанието“ към СУ „Св. Климент Охридски“ учредиха в Зверино

Открит урок на тема „Традиционни народни празници от фолклорния празничен календар на българина“ изнесоха петокласници от СУ „Св. Климент Охридски“ - Зверино с класен ръководител Валентина Цекова. Домакин на занятието, което е от учебната програма по литература за V клас, беше местното Народно читалище „Факел-1926“.

Гости на открития урок бяха Стиляна Стоянова - секретар-библиотекар на зверинското читалище, Милка Пухалска и Мирослав Гетов от Краеведското дружество при НЧ „Просвета 1925“ - Мездра и Ани Пагелска - учител по български език и литература в зверинското школо.

В рамките учебния час учениците представиха свои разработки за най-важните традиционни народни празници от фолклорния празничен календар на българина и свързаните с тях ритуали, обреди и обичаи: Еньовден, Илинден, Голяма Богородица, Кръстовден, Архангеловден, Димитровден, Никулден, Игнажден, Бъдни вечер и Коледа, Васильовден, Йорданов и Ивановден, Трифон Зарезан, Тодоровден, Благовец, Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден и др.

Милка Пухалска от секция „Етнография и фолклор“ към Краеведското дружество в Мездра показа на любознателните деца различни видове забрадки и начини на забраждане, характерни за нашия край, а председателят на Краеведското дружество Мирослав Гетов им разказа за историята и дейността на дружеството и ги покани да участват в Майските краеведски четения, организирани ежегодно в Мездра.

Присъстващите решиха да бъде учреден Клуб „Приятели на краезнанието“ към СУ „Св. Климент Охридски“, който ще работи активно и ще бъде подпомаган от мездренското Краеведско дружество.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати