Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Поклон пред паметта на унгарския революционер Лайош Кошут

  18.03.2023 17:07
Поклон пред паметта на унгарския революционер Лайош Кошут

 По повод 175-годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода (1848-1849) бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на унгарския национален герой. Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова и секретарят на Общината, заедно с представителите на Унгарското посолство у нас – Ерик Черновиц, заместник-ръководител на мисията и Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт, се поклониха пред паметта и делото на Лайош Кошут.

   „Радвам се, че и тази година посрещаме представители на Унгарското посолство по повод отбелязването на националния празник на Унгария 15 март и 175-годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода. Нашият град Видин се гордее, че в онзи важен исторически период е приютил една видна личност като унгарския революционер Лайош Кошут“ – каза Борислава Борисова. Тя благодари от името на кмета д-р Цветан Ценков и от името на общинското ръководство на гостите за установените дългогодишни приятелски взаимоотношения.

  Ерик Черновиц също изказа удовлетворението си, че както местната власт във Видин, така и видинската общественост и медии показват уважение и интерес към унгарската история и култура.

Цветя пред паметната плоча поднесоха и представители на културни институции от града.

        По повод честванията видинският кмет изпрати поздравителен адрес до Нейно Превъзходителство Текла Харангозо, извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария.

Паметният знак на унгарския национален герой се намира в двора пред къщата на Александрия Николова, чийто прадядо е дал убежище на Кошут за няколко месеца през 1849 година.

Лайош Кошут е сред най-ярките личности от онова време и настоява за въвеждане на конституция, създаване на независимо управление на държавата, установяване на граждански свободи. Той става министър в първото унгарско правителство, а за кратко през 1849 г. е президент.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати