Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Европа

ППМГ „Акад. Иван Ценов“ беше домакин на регионална среща

  18.03.2023 16:54
ППМГ „Акад. Иван Ценов“ беше домакин на регионална среща

ППМГ „Акад. Иван Ценов“ беше домакин на регионална среща на училищата посланици на Европейския парламент. Участници във форума бяха училища посланици от Плевен, Монтана, Мездра и Враца. Приветствие към младшите и старшите посланици отправи Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. Модератор на срещата беше д-р Красимира Василева, председател на НАБЕК.

Всяко от училищата беше избрало интересен начин за своето представяне. Екипът на СУ „Иван Вазов“ – Мездра заложи на народен танц и рецитиране на стихове от Вазов. Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“ – Монтана представи човешките ценности. Младши посланиците от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен избраха да се представят индивидуално, а възпитаниците на Профилирана езикова гимназия „Йоан Екзарх“ – Враца направиха презентация на различните езици, които се изучават в училището. Младши посланиците на ППМГ бяха подготвили кратко видео, с което казват защо харесват програмата и какво е за тях Европа. Те показаха по интересен начин и знамената на страните-членки на ЕС.

Регионалната среща продължи с викторина „Познаваме ли Европейския съюз?“, изготвена от врачанската математическа гимназия, в която за най-добре представилите се бяха подготвени и награди.

Проф. д-р Ингрид Шикова от катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“ представи пред участниците важни акценти свързани с еврото. Под формата на диалог между членовете на едно семейство, тя засегна основните въпроси, които вълнуват българите, във връзка предстоящото въвеждане на европейската валута в страна.

В следобедните часове, Мария Панайотова от център Европа Директно, Враца представи европейските програми за училищата и учениците в ЕС.

Всяко от училищата посланици проведе интерактивно занимание, като темите са : „Зелена Европа“, „Разказ за Европа“, „Нарисувай Европа“, „Изиграй Европа“ и „Младите хора са подготвени за Цел 55“.

 

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати