Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

80 години от спасяването на българските евреи

  11.03.2023 15:00
80 години от спасяването на българските евреи

С решение на Министерския съвет на Република България от 13.02.2003 г., 10 март е обявен за Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. През 2023 г. отбелязваме 80 г. от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Това е повод да си припомним събития, които са неизменна част от европейската и българската история.

Преди Освобождението етническата характеристика на населението във Враца е подчертано българска и евреите в града не надхвърлят 2%, а от началото на XX в. е с тенденция да намалява до под 0,5%. Въпреки това те имат синагога, която в началото на XX в., се намира на ул. “Хан Крум“ - паянтова къща от две стаи, подържана до 60-те г. на XX в. Днес на това място се намира сградата на РИМ – Враца. Еврейската общност във Враца живее в квартал „Кемера“, разположен на левия бряг на преминаваща през града р. Лева.

Съдбата на евреите във Враца не се различава от тази на останалите евреи в България по време на Втората световна война, когато окупираните от Германия страни и съюзниците ѝ, са длъжни да приемат антисемитски закони. През 1942 г. на конференция в Берлин е заявен план за „окончателно решение“ на еврейския въпрос. Той включва броя на евреите, които трябва да бъдат депортирани от съответните страни. За Българи са посочени 48 000 човека. В европейските държави започва масово депортиране към лагерите и в края на войната общият брой достига до 6 000 000 евреи.

След масови обществени протести, с намесата на цар Борис ІІІ, Българската православна църква, парламентаристи, общественици и професионални организации, на 10 март 1943 г. депортацията от старите предели на страната е осуетена и голяма част от българските евреи са спасени

На 14.05.1948 г. се създава държавата Израел и повечето от българските евреи се изселват доброволно. Към 10.05.1949 г. в страната остават 5211 евреи, от тях във Враца – 15 мъже и 13 жени.

Мая АНТОВА – уредник в отдел „Нова история“ към РИМ-Враца