Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Враца

Областният управител Георги Митов посрещна посланикът на Китай

  10.03.2023 15:20
Областният управител Георги Митов посрещна посланикът на Китай

Областният управител на област Враца Георги Митов посрещна посланикът на Китай у нас н. пр. Дун Сяодзюн

Активно сътрудничество между област Враца и Китайската народна република обсъдиха на среща днес областният управител Георги Митов и посланикът на Китайската народна република у нас Н. Пр. Дун Сяодзюн.

Той е на първото си официално посещение от избухването на епидемията от COVID-19 и беше придружен от първият секретар и началник на политическия отдел г-жа Фан Йенцион и г-жа Ма Ци, аташе, преводач и протокол, референт в политически отдел.

„Много ще се радвам нашата среща да бъде подплатена с решение как да реализираме бъдещо сътрудничество между област Враца и провинции в Китай“, заяви областният управител. Н. Пр. Дун Сяодзюн с готовност прие идеята и се ангажира лично да съдейства бъдещото сътрудничество да стане реалност.

В хода на разговора Георги Митов накратко представи особеностите на региона и характеристиките на десетте общини. „Маркирах малка част от регионалния профил на областта, но всъщност най-важен е човешкият потенциал и хората, работещи за развитието на нашата област, които със своя дух и съхранявайки традициите правят региона колоритен, но и отворен към нови инвестиции и предизвикателства“, добави областният управител.

 По нестандартен начин областният управител избра да акцентира върху икономическия потенциал, което впечатли Негово Превъзходителство. Заедно с традиционния протоколен подарък посланикът на Китай получи кошница, в която бяха сложени продукти, произведени в областта. „И макар че няма как в нея да попадне всичко, което фирмите предлагат на европейския или световен пазар, това е начин да покажем не само на думи потенциала, който имаме тук.“ – обясни Георги Митов, който разказа накратко за различните фирми с дейност в сферата на хранително-вкусовата промишленост, козметичната и други сектори, които биха били от общ интерес. Според областният управител целта на всяка една такава визита е да бъдат установени трайни отношения, основани на взаимноизгодно сътрудничество между две страни, административни области или общини и провинции. Затова той подчерта, че е отворен за различни формати, които биха били от полза за развитието на бизнеса, както и други сфери.

В края на срещата те заявиха, че ще продължат да  си сътрудничат  и да развиват партньорските отношения.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати