Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Президент и вицепрезидент отдадоха почит на загиналите за свободата

  03.03.2023 17:33
Президент  и вицепрезидент отдадоха почит на загиналите за свободата

Президентът Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова отдадоха почит на загиналите за свободата на България и се включиха в церемонията по издигане на националния флаг по случай 145 години от освобождението на България. Двамата се преклониха пред паметника на Незнайния войн в столицата.Въпреки дъжда, стотици столичани се наредиха край храма "Св. Александър Невски".

Церемонията  пред Паметника на Незнайния воин в София постави официално началото на честванията. В ритуала участваха представителни формирования на националната гвардейска част и гвардейския представителен духов оркестър.

На днешния ден Родината ни чества 145 години свобода от турско робство.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие рапорта на началника на почетния караул и поздрави гвардейците. Националният трибагреник бе издигнат тържествено под звуците на националния химн, беше изпълнен и артилерийски салют от 20 залпа, които поставиха официалното начало на тържествата по случай 3 март.

Държавният глава положи венец пред Паметника на Незнайния воин. С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Преди ритуала с панихида и молебен в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в столицата започна отбелязването на Трети март - денят на Освобождението на България. Богослуженията в храма са с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

Президентът Румен Радев получи поздравителни адреси по повод честването на 145 години от Освобождението на България.

 

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати