Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Президент и вицепрезидент отдадоха почит на загиналите за свободата

  03.03.2023 17:33
Президент  и вицепрезидент отдадоха почит на загиналите за свободата

Президентът Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова отдадоха почит на загиналите за свободата на България и се включиха в церемонията по издигане на националния флаг по случай 145 години от освобождението на България. Двамата се преклониха пред паметника на Незнайния войн в столицата.Въпреки дъжда, стотици столичани се наредиха край храма "Св. Александър Невски".

Церемонията  пред Паметника на Незнайния воин в София постави официално началото на честванията. В ритуала участваха представителни формирования на националната гвардейска част и гвардейския представителен духов оркестър.

На днешния ден Родината ни чества 145 години свобода от турско робство.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие рапорта на началника на почетния караул и поздрави гвардейците. Националният трибагреник бе издигнат тържествено под звуците на националния химн, беше изпълнен и артилерийски салют от 20 залпа, които поставиха официалното начало на тържествата по случай 3 март.

Държавният глава положи венец пред Паметника на Незнайния воин. С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Преди ритуала с панихида и молебен в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в столицата започна отбелязването на Трети март - денят на Освобождението на България. Богослуженията в храма са с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

Президентът Румен Радев получи поздравителни адреси по повод честването на 145 години от Освобождението на България.