Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

С историческа възстановка Община Видин отбеляза 3 март

  03.03.2023 16:39
С историческа възстановка Община Видин отбеляза 3 март

С празнично шествие и историческа възстановка Община Видин отбеляза 3 март

        По традиция честването на националния празник на България започна от село Иново, където церемонията се състоя пред паметника на румънските воини, загинали в Руско-турската освободителна война. През януари 1878 г. в този край се водят ожесточени боеве, в които намират смъртта си над 120 румънски войници и офицери, а ранените са повече от 320 души. В тяхна памет бе отслужена заупокойна молитва.

        Приветствие по повод 145-годишнината от Освобождението поднесе кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков. Той подчерта, че България и Видин винаги ще помнят жертвоготовността на тези, които загиват на чужда земя по време на Руско-турската война.

        Пред паметника бяха положени венци и цветя от присъстващите, сред които имаше представители на местната власт, на румънската община Калафат, на сдружения, неправителствени организации, политически партии, читалища и жители на село Иново.

        Честването продължи в град Видин с празнично шествие начело с Градския духов оркестър и знаменосци от видински училища. То потегли от Средно училище „Цар Симеон Велики“, премина по ул. „Търговска“ и се насочи към централния площад „Бдинци“, където се състоя официалната церемония за празника. На нея присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, областният управител на Видин Огнян Асенов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, заместник-кметът Борислава Борисова и секретарят на Общината Емилиян Енчев, гости от побратимената община Калафат, Румъния, представители на държавни и културни институти, на политически партии, на неправителствени организации, на учебни и детски заведения и др.

        Тържествено слово произнесе кметът на Община Видин. В него той заяви, че в народната памет завинаги ще останат живи славните и героични дни отпреди 145 години, когато Отечеството ни отхвърля оковите на петвековното османско владичество. Затова на днешната свята дата с признателност отдаваме почит на хилядите български опълченци, руски и румънски воини – загинали, за да я има България днес. „В Деня на националния празник Ви пожелавам да помните своята история и род, да се гордеете с наследството на нашите прадеди, да учите децата си на любов и преданост към Отечеството! Бъдете здрави, силни и достойни граждани на България!“ – с тези думи д-р Ценков се обърна към видинските граждани и им честити 3 март.

        В знак на почит към паметта на всички, дали живота си в името на свободна България, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на бдинци.

        След тържествената церемония стотици жители и гости на града ни се събраха пред Стамбол капия, за да наблюдават историческата възстановка на Освобождението на Видин. Тя се реализира от Общината със съдействието на Сдружение „Национален съюз Единение“, с клубове във Видин, София, Лесичово, Велико Търново и на клуб „Чакър войвода“ – Самоков. Във възстановката участваха и самодейци от местни читалища.

        Отбелязването на 145-годишнината от Освобождението завърши с поднасяне на цветя пред паметника на опълченците от Видинския край.

3.03.2023

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати