Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Монтана

Кметът на Монтана с призив на националния празник

  03.03.2023 16:17
Кметът на Монтана с призив на националния празник

Кметът на Монтана с призив на националния празник: „Да бъдем достойни с дела, а не с приказки за България!”

С хронологията на Руско-турската война от 1877 година, ключовите битки, преломните моменти, българското опълчение и победата на интернационалната армия, довела до подписването на Сан Стефанския мирен договор, започна обръщението по повод Националния празник на България  кметът на Община Монтана Златко Живков. Пред събралите се граждани на площад Жеравица той акцентира върху факта, че с мирното споразумение е дадена една трета по-голяма територия на страната ни, отколкото тази, в която живеем сега. В речта си Живков отбеляза голямата заслуга на великите революционери, борци за национално освобождение и духовниците постигнали църковната ни независимост. Той цитира заветните думи на воеводата Георги Стойков Раковски: „Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини“ и призова да бъдем достойни с дела, а не с приказки за България.

Трети март започна в Монтана с тържествен ритуал за издигане на националния флаг, с участието на Военно формирование – Враца и духовият оркестър “Дико Илиев” към народно читалище „Разум 1883”. Благодарствен молебен и заупокойна молитва за душите на всички, пожертвали живота си за Освобождението на родината ни отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия. Венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните за национално обединение бяха поднесени от кмета община Монатна, областния управител, представители на местни и държавни институции, училища, детски градини, съсловни организации, партии и кандидати на народни представители.  

Тържеството по повод националния празник продължи в читалище „Разум 1883” с концерт на симфониета Видин, с диригент Георги Патриков и участието на поп звездата Орлин Павлов и примата на Националния музикален театър в София Еделина Кънева, младите цигулари Антон и Атанас Георгиеви – лауреати на наши и международни конкурси. Програмата включва популярни творби на Панчо Владигеров, Андрю Лойд Уебър, Ленард Бърнстейн, Енио Мориконе, Фредерик Шопен, Дмитрий Шостакович и др

По повод 145 години от подписването на Санстефанския  мирен договор в Регионалната библиотека „Гео Милев” е организирана изложба „Поклон Освободители“, която включва документална и мемоарна литература.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати