Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

Гълъб Донев от Шипка: Родината ни има нужда от своите опълченци

  03.03.2023 13:26
Гълъб Донев от Шипка: Родината ни има нужда от своите опълченци

Гълъб Донев от Шипка: Родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа

Под нозете ни стоят костите на опълченците, които браниха този връх. Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които са били изправени пред избора свобода или смърт. Никога няма да забравим хилядите войни отдали живата си за тази свобода. Това заяви премиерът Гълъб Донев от Шипка по повод тържественото честване на националния празник на България – 3 март, и 145-ата годишнина от Освобождението.

„Да носиш България в ума и сърцето си не е отживелица. И днес родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа. Които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България. Това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка”, добави министър-председателят.

Служебният министър-председател Гълъб Донев, който участва в отбелязването на празника, прие почетния караул. Честването продължава със заупокойната молитва в памет на загиналите воини, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Премиерът участва и в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата. 

Стотици българи от двете страни на Балкана се изкачиха по стъпалата към историческия паметник, за да отдадат почит към загиналите за Освобождението на България. 

В София президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин, където се отдава почит пред паметта на загиналите за свободата на България. 

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати