Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Култура

Марио Хосен и Лиляна Кехайова пристигат от Виена за концерт във Враца

  27.02.2023 13:03
Марио Хосен и Лиляна Кехайова пристигат от Виена за концерт във Враца

Марио Хосен и Лиляна Кехайова пристигат от Виена за концерт със Симфониета-Враца на 1-ви март в градската зала

На 1-ви март от 19.00 часа в градската концертна зала предстои забележителен концерт от цикъла „Концерти за двама“ със солисти - Марио Хосен (цигулка) и Лиляна Кехайова (виолончело). Известните музиканти живеят и творят във Виена, и са желани гости на много престижни сцени и оркестри по света и у нас. Пристигат в България, веднага след поредния си успешен гастрол в Мадрид, Испания, с „Ансамбъл Паганини Виена“. Ще имаме възможност да ги чуем в изпълнение на прочутия Йоханес Брамс – Концерт за цигулка, виолончело и оркестър, оп. 102.

В програмата на концерта на Симфониета-Враца с диригент Христо Павлов на 1-ви март е включена и Симфоничната сюита „От Средновековието“, оп. 79 от Александър Глазунов, която ще бъде изпълнена за първи път в България. 

Сюита „От Средновековието“ е в тоналност ми мажор, четиричастен цикъл (както при класическата симфония). Интересът на Глазунов към рицарските теми е очевиден още в балета му „Раймонда“ (1897). Пpeз 1895 г. кoмпoзитopът посещава Бepлин, Сaкcoнcкa Швeйцapия, cлyшa операта „Фидeлиo“ в Лaйпциг, peдицa вaгнepиaнcки oпepи в Дpeз­дeн. Дълбoкo paзвълнyвaн oт cpeднoвeкoвнaтa apxитeктypa в Нюpнбepг и Аaxeн, той отразява това в cимфoничнaтa cюитa „От Средновековеието“, която създава през 1902 г. Първото произведение, в което се проявяват чертите на неокласицизма.

Още любопитна информация за произведенията, композиторите и солистите в „Концерти за двама“ на 1-ви март, е публикувана в книжката-каталог на Симфониета-Враца с програмата на оркестъра до края на м.юни ’23. Книжката е в продажба в Билетен център "Гъбката" (до хотел "Хемус"), и на тел. 0896718303, 0899827060, откъдето можете да си купите и билети за концерта на 1-ви март от 19.00 часа.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати