Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
България

Започват Великденските пости

  27.02.2023 11:40
Започват Великденските пости

По традиция Великденските пости започват веднага след Сирни Заговезни.

През 2023 те стартират на 27 февруари, понеделник, и продължават до 15 април, включително. Тази година ще празнуваме Великден на 16 април.

По време на постите не трябва да се ядат животински продукти - месо, мляко, млечни продукти, яйца. Дори зехтинът и олиото са забранени в някои от дните. Могат да се консумират всякакви плодове и зеленчуци според сезона, ядки, соеви продукти и дори сладки и сладкиши, стига те да не включват някои от забранените продукти.

Великденски пости 2023 по седмица:

През първата седмица се спазва строг пост. От понеделник до събота могат да се консумират само растителни продукти без олио и вино.

През втората седмица строгият пост е само в сряда и петък. В събота и неделя са разрешени олиото и виното.

Третата седмица се нарича "Кръстопоклонна" и от понеделник до петък задължително се спазва строг пост, като отново в събота и неделя олиото и виното са разрешени.

Четвъртата и петата седмица се спазва хранителен режим като от седмица две.

Шестата седмица също се следва като втората, но на празника "Връбница" в събота е разрешено консумирането на риба, хайвер или други безгръбначни животни.

Последната седмица се нарича "Страстна седмица" и е най-строга. Хранителният режим от понеделник до събота включва строг пост, а на Разпети петък не се консумира никаква храна, нито дори вода и напитки, ако здравето ни го позволява.

 

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати