Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Любопитно

В ядрото на Земята се крие още едно ядро

  25.02.2023 19:41
В ядрото на Земята се крие още едно ядро

Докато повечето от нас приемат земята под краката си за даденост, историята на Земята е написана в нейните сложни слоеве като страниците на книга - нашата история. Изследванията показват, че има малко известни глави в тази история дълбоко в миналото на Земята. Всъщност вътрешното ядро на Земята, изглежда, съдържа в себе си друго, още по-вътрешно ядро.

„Традиционно са ни учили, че Земята има четири основни слоя: кора, мантия, външно ядро и вътрешно ядро", обяснява геофизикът от Австралийския национален университет Джоан Стивънсън през 2021 г.

Нашите познания за това какво се крие под земната кора се дължат най-вече от това, което вулканите са разкрили и какво са прошепнали сеизмичните вълни. От тези косвени наблюдения учените са изчислили, че горещото вътрешно ядро, с температури над 5000 градуса по Целзий, съставлява само 1 процент от общия обем на Земята.

Но преди няколко години Стивънсън и колегите му открили свидетелства, че вътрешното ядро на Земята всъщност може да има два различни слоя.

„Много е вълнуващо и може да означава, че трябва да пренапишем учебниците!", възкликва тогава Стивънсън. Екипът използва алгоритъм, за да претърси и съпостави хиляди модели на вътрешното ядро с наблюдателни данни за това колко време отнема на сеизмичните вълни, за да преминат през Земята, събирани в продължение на много десетилетия от Международния сеизмологичен център.

И така, какво има там долу? Екипът разгледал някои модели на анизотропията на вътрешното ядро - как разликите в състава на неговия състав променят свойствата на сеизмичните вълни. Докато някои модели предполагат, че съставът на вътрешното ядро канализира по-бързите сеизмични вълни успоредно на екватора, други показват, че комбинацията от материали позволява по-бързи вълни, успоредни на оста на въртене на Земята, пише ScienceAlert.

Изследването не е показало много вариации в дълбочината на вътрешното ядро, но е установило, че сеизмичните P-вълни, движещи се под ъгъл от 54° спрямо оста на въртене на Земята, са с 4% по-бавни от подобните вълни под други ъгли.

„Намерихме доказателства, които може да показват промяна в структурата на желязото, което предполага може би две отделни събития на охлаждане в историята на Земята - казва Стивънсън. - Подробностите за това голямо събитие все още са малко мистерия, но ние добавихме още едно парче от пъзела, когато става дума за познанията ни за вътрешното ядро на Земята."

Тези нови открития може да обяснят защо някои експериментални доказателства не са в съответствие с нашите настоящи модели на структурата на Земята. Наличието на най-вътрешен слой е подозирано и преди, като се смята, че железните кристали, които съставляват вътрешното ядро, имат различни структури.

Бъдещи изследвания може да запълнят някои от тези пропуски в данните и да позволят на учените да потвърдят или опровергаят откритията си

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати