Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Избори

Съдът отмени решение на ЦИК за смесеното отчитане на гласовете

  24.02.2023 16:33
Съдът отмени решение на ЦИК за смесеното отчитане на гласовете

Още след приемането то предизвика вълна от негативни реакции     

Съдът отмени решението на ЦИК за смесеното отчитане на гласовете на хартия и на машина. Още след приемането то предизвика вълна от негативни реакции и доведе до оставката на говорителя на Комисията Цветозар Томов.

В понеделник Централната избирателна комисия прие решението гласовете от машините и от хартиените бюлетини да се отчитат общо в една графа. Политически формации, представители на властта, експерти и граждански организации  веднага се обявиха против. Причината – съмнения, че  може да се стигне до объркване и манипулация на вота. Стигна се и до преразглеждане. Вчера ЦИК прегласува решението, но то остава същото.

Днес обаче Административният съд София-град   определи решението като незаконосъобразно и задължи Комисията да го промени. Мотивите  на съда – нарушен е Изборният кодекс, който предвижда разделно преброяване и отчитане на вота. Делото беше образувано по жалби от страна на Коалиция „Левицата”, коалиция ПП-ДБ, Обществения съвет към ЦИК. Решението влиза в сила до 3 дни и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати