Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Монтана

Монтана отбелязва 3-ти март с тържествен ритуал и концерт

  22.02.2023 17:44
Монтана отбелязва 3-ти март с тържествен ритуал и концерт

С тържествен ритуал и концерт ще бъде отбелязан Националният празник

Поп звездата Орлин Павлов и примата на Националния музикален театър в София Еделина Кънева ще участват в концерта на Симфониета Видин, с който Община Монтана ще отбележи Националния празник на Република България. С тях ще свирят и младите цигулари Антон и Атанас Георгиеви – лауреати на наши и международни конкурси. Под диригентството на Георги Патриков ще прозвучат популярни творби на Панчо Владигеров, Андрю Лойд Уебър, Ленард Бърнстейн, Енио Мориконе, Фредерик Шопен, Дмитрий Шостакович и др. Концертът ще започне в 11:00 ч. на 3 март в Народно читалище „Разум 1883”. Безплатни покани за концерта ще се раздават във фоайето на читалището на 1 и 2 март от 12:00  до 14:00 ч. и от 17:30 до 19:30 ч. до изчерпването им.

Преди концерта – в 10:00 ч. на площад „Жеравица”, ще бъде издигнат националният флаг. Тържественият ритуал ще осъществи Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър “Дико Илиев” към НЧ „Разум 1883”. След церемонията приветствено слово ще произнесе кметът на Монтана Златко Живков. Благодарствен молебен и заупокойна молитва за душите на всички, пожертвали живота си за освобождението на родината ни османско владичество, ще отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия. В знак на признателност ще бъдат положени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните за национално обединение.

По повод 145 години от подписването на Санстефанския  мирен договор Регионална библиотека „Гео Милев” подготвя изложба „Поклон Освободители“. Документална и мемоарна литература ще бъде подредена в читалнята от 27 февруари до 6 март. На 1 и 2 март пред възпитаници на детски градини и училища ще бъде представена мултимедийната презентация „Трети март - Ден рожден на свободата!“, която е своеобразен урок по родолюбие.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати