Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Започва месецът на клавишите в Симфониета -Враца

  20.02.2023 22:41
Започва месецът на клавишите в Симфониета -Враца

Гостуват именити солисти от световните сцени в изпълнение на впечатляващи произведения за пиано и оркестър

Специално за концерта на 23-ти февруари в градската зала, пристига световнопризнатата българска пианистка Лилия Бояджиева, която живее и работи в Париж. Ще имаме възможност да чуем виртуозното й изпълнение на Лудвиг ван Бетовен – Концерт № 3 за пиано и оркестър в до минор, оп. 37; заедно със Симфониета-Враца под диригентската палка на Христо Павлов.

Лилия Бояджиева е родена в София. Завършва образованието си в НМА „Проф. П. Владигеров“ при проф. Джулия и Константин Ганеви. Продължава обучението си в Московската консерватория „П. И. Чайковски“ при проф. Т. Гутман.

Сред нейните награди от международни клавирни конкурси са: Сенигалия (Италия, 1979), „Виана да Мота“ (Португалия, 1983), Мария Калас“ (Гърция, 1985) и др. Участва като солист с оркестри и камерни ансамбли на международните фестивали в Монпелие, Москва, Монтевидео, София, Атина, Дъблин и др. Ценена високо като педагог, тя преподава в Музикалната Академия в София, в Атина и Париж (CRR, Schola Cantorum, Montrouge). Води много майсторски класове в Гърция, Франция, Русия, Норвегия, САЩ.

Изпълненията на Лилия Бояджиева винаги очароват, изненадват, понякога провокират, но никога не оставят публиката безразлична. С непоколебима увереност тя интерпретира творби от целия спектър на клавирния репертоар: от музиката на Й. С. Бах, към която изпитва дълбоко възхищение и респект, през известните класически, романтични и пост-романтични произведения, до музиката на XX век.

Още информация за богатата биография на солиста в концерта на 23-ти февруари, Лилия Бояджиева, както и много интересна история за създаването и премиерните изпълнения на Концерт № 3 за пиано и оркестър в до минор от Лудвиг ван Бетовен, са публикувани в книжката-каталог с програмата на оркестъра до края на м. юни’23. Ще откриете още снимки и биографии на солистите, факти за включените композитори и произведения. Книжката е в продажба в Билетен център „Гъбката“ и в залата, преди концерта.

В програмата на първия концерт от Месеца на клавишите в Симфониета-Враца, на 23-ти февруари от 19.00ч. , ще чуем още, премиерно за Враца: Е. Шосон – Симфония в си бемол мажор, оп. 20. Това е най-известното произведение на френския композитор. Забележителна симфония, съчетаваща богатство, блясък и благородство на стила, извисената красота на изразяването и мисълта.

Билетите за концерта на 23-ти февруари от 19.00ч. и целия месец на клавишите в Симфониета-Враца са в продажба на касата в Билетен център „Гъбката“ до хотел „Хемус“, тел. 0896718303, 0899827060.