Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Политика

България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г.

  17.02.2023 16:59
България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г.

Страната ни не е изпълнила ангажиментите си за влизане в еврозоната, заяви финансовият министър

България няма да успее да спази датата 1-ви януари 2024 година за влизане в еврозоната. Това заяви на специален брифинг служебният министър на финансите Росица Велкова. По думите й страната ни няма да изпрати междинен Конвергентен доклад за февруари, тъй като в момента не изпълняваме част от критериите.

"Страната ни ще подаде Конвергентен доклад в момента, в който изпълним ангажиментите си и бъдат приети законопроектите, които служебното правителство отново ще внесе в следващото Народно събрание. Трябва да се приемат и необходимите промени в Закона за БНБ", обясни министърът. 

България трябва да приеме четири законопроекта и да покрие критерия за инфлацията.

"Ако това се случи в края на юни или юли, бихме могли веднага да подадем доклад, а не да изчакваме редовния. Това означава, че може да се присъединим към еврозоната в срок не по-късно от 1 януари 2025 г.", допълни Велкова.

Тя информира за изпълнението на Решението на НС за ускорение на подготовка на процеса на присъединяване на България към Еврозоната.

Велкова каза: "Служебното правителство засили разговорите с ЕК и страните членки на еврозоната. Бяха сформирани работни групи между МФ и ЕК. Ускори се работата на всички междуведомствени групи. На 6 декември 2022 г. в Брюксел се подписа меморандумът за започване на производството на евро монетите. Изготвена бе комуникационната стратегия, концепция за Закон за еврото и се проведе национално представително проучване за обществените нагласи. Бяха разработени и проектите на закони, които са по отношение на ангажиментите на България в присъединяването на страната към Валутния механизъм II. Проведени са редица срещи с посланици на страните членки на еврозоната в България", каза Велкова.

На 13 февруари 2023 г. нямаше изслушване в еврогрупа, тъй като европейските ни партньори считат, че имаме изоставане в законодателната част, свързана с приемане на необходимите законопроекти. Това са промените в Кодекса за застраховане и мерки срещу прането на пари. Двата законопроекта са внесени в НС на 12 декември 2022 г. Измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността пък са внесени на 24 октомври 2022

 

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати