Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Видин

Отбелязаха Трифон Зарезан на лозовия масив между Гомотарци и Кошава

  14.02.2023 18:10
 Отбелязаха Трифон Зарезан на лозовия масив между Гомотарци и Кошава

          На това място в близост до двете видински села, винарската фирма „Бонония Естейт“ и тази година спази народната традиция „зарязване на лозята“. На празника присъства и кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков. Сред официалните гости бяха още областният управител на Видин Огнян Асенов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът на Общината Светослав Скорчев, кметът на Община Калафат Дорел Митулецу и други.

          Ивайло Йотов, един от собствениците на „Бонония Естейт“, приветства с „добре дошли“ всички присъстващи. Той подчерта, че 2022 година е била изключително тежка година за лозарите и винарите, но с общите усилия и старание на целия колектив на фирмата са постигнати добри резултати.  

„За новия сезон пожелавам много топли, слънчеви дни за лозарите, много тежки и сладки гроздове за винарите. А на колегите в избата, в хотелския комплекс и ресторанта, които работят за първа година - много късмет и здраве. Целият регион и град Видин има с какво да се похвалят. Всички ние имаме сериозна заслуга за правилното представяне на видинския район“, каза още Йотов.

        По случай Трифон Зарезан кметът д-р Ценков поднесе поздравителен адрес на собствениците на фирмата, като ги поздрави за това, че за поредна година спазват старата българска традиция и отбелязват днешния празник. „Заслужено Вашата компания се утвърждава като водеща в лозарството и винопроизводството, а нейната продукция със своите безспорни качества представя достойно страната ни по света. Поздравявам Ви за това, че работите усърдно и надграждате постигнатото, като създадохте и бутиков туристически комплекс с първокласна изба на брега на река Дунав, който привлича туристи от България и чужбина“, се посочва в адреса.

Кметът пожела в най-скоро време фирмата да се сдобие и със собствена дестилерия за високоалкохолни напитки, която да се превърне в една от най-модерните в България и подчерта, че виното на „Бонония Естейт“ е „душата“ на Дунава.

        Празничен водосвет за здраве и берекет бе отслужен от архимандрит Самуил. След това гостите бяха поканени да се включат в ритуалното зарязване на лозята. Тържеството завърши с празнична програма на фолклорна студия „Северняци“.

          Винарната отглежда около 1600 декара лозя във Видински регион, които включват различни международни и местни сортове.

14.02.2023

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати