Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Врачани подкрепиха подписката за референдум

  09.02.2023 19:11
Врачани подкрепиха подписката за референдум

На 9-ти февруари 2023 г.,пред бившето кино „Коларов”във Враца бе разкрит пункт за набиране на подписи за провеждане на национален референдум с три въпроса:

-  Съгласни ли сте приемането на еврото в Република България да стане не преди доходите в страната да се изравнят със средните за Европейския съюз?

- Подкрепяте ли запазването на въгледобива и топлоелектрическите централи, както и развитието на ядрената енергетика, включително чрез изграждане на нови мощности в Белене и Козлодуй?

- Съгласни ли сте да се забрани със закон ЛГБТИ+ (джендър) пропагандата в детските градини, училищата, културните институции, както и във всяка държавна политика на Република България?

Подписката се организира от Национално движение „Бащино огнище“ и е подкрепена от редица граждански и политически организации. По този повод във Враца пристигнаха представителите на Инициативния комитет Ивайло Шопски и Благовест Бичаков, които се срещнаха с гражданите. На обща пресконференция с местното ръководство на ВМРО в лицето на Красимир Богданов, Красимир Ангелов и Момчил Янков те заявиха:
„Това е единствената гражданска инициатива, въпреки че е подкрепена от няколко политически партии и общественици. Твърдото ни убеждение е, че българският лев трябва да има бъдеще, както и българската енергетика, и е крайно време да затръшнем категорично вратата пред джендър образованието в училища и детски градини в нашата родина. Гражданите на България заслужават да бъдат питани и колкото повече инициативи за референдуми се правят – толкова по-добре", каза Шопски и допълни, че всеки е добре дошъл да се включи.
Той бе категоричен, че събраните подписи ще стигнат до следващото Народно събрание, без значение какъв брой са. В момента освен тяхната, вървят и други две подписки за референдум за еврото, а желаещите да се подпишат могат да го направят в повече от една, защото няма ограничение в това отношение. По закон, за да бъдат разгледани въпросите от Народното събрание, подписите трябва да са над 200 хил., а при над 400 хил. - депутатите са задължени да приемат подписката за изпълнение и организиране на референдум.
„Заставаме зад гражданската инициатива с ясното съзнание, че тези въпроси не засягат политически партии, а всички българи. Като организация, ни винаги сме поддържали изконните български ценности, традиционното семейство, а по отношение на енергетиката и изграждането на нови ядрени мощности, многократно сме заявявали твърда подкрепа, особено в нашия регион, където се намира АЕЦ „Козлодуй“, заяви Красимир Богданов, областен председател на ВМРО.
Организаторите съобщиха, че подписи ще се събират още около месец, а желаещите да се включат в инициативата могат да го направят и през фейсбук-страницата на НД „Бащино огнище“. Във Врачанско това може да стане и през общинските ръководства на ВМРО в десетте общини на област Враца, а в областния център – в офиса на партията, като ще има и специално организирани подвижни пунктове.

 

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати