Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Образование

Откриват пет нови специалности след седми клас в област Враца

  09.02.2023 18:19
Откриват пет нови специалности след седми клас в област Враца

Откриват пет нови специалности след седми клас в четири училища от област Враца

1501 ученици от област Враца ще се борят да влязат в 63 паралелки след седми клас. Това стана ясно от провелото се на 9-ти февруари заседание на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, ръководено от областния управител Георги Митов.

    При откриване на заседанието областният управител напомни, че  за поредна година организирането и реализирането на държавния план прием трябва да бъде съобразено с балансирано съотношението между профилираните и професионалните паралелки и политиката на Правителството,  която е с фокус към  изучаването и прилагането на компетентности в областта на математиката, природните науки и технологиите, както и ориентиране и насочване на учениците към специалности и професии, които ще им позволят ефективно реализиране на пазара на труда.

    Началникът на Регионалното управление на образованието – Враца Лорета Колева представи предложението за държавния план - прием, който през учебната 2023/2024 година ще се осъществява традиционно в общо 33 училища на територията на област Враца.

    Общият брой на паралелките за следващата година е 63. Близо 77,78% от тях, или 49 ще бъдат с професионална насоченост, като 4 от тях са защитени, а с очакван недостиг – 21; останалите 14 ще бъдат профилирани. С общо 40 STEM профилирани и професионални паралелки, се цели и осигуряване на достатъчно места за ученици, които да се обучават.

 Пет са нови специалности за гимназистите:

- една паралелка в ПЕГ – Враца - Дизайнер, Рекламна графика;

 - половин паралелка в СУ „Христо Ботев“ – Враца - Сътрудник социални дейности, Социална работа с деца и семейства в риск;

- ПГ „Васил Левски“ – Мездра – половин паралелка, Организатор по експлоатация на железопътната инфраструктура, Ръководител движение, която е и защитена;

-  СУ „Христо Ботев“ – Оряхово две паралелки една защитена - Техник на прецизна техника, Измервателна и организационна техника и една с очакван недостиг, Помощник-възпитател, Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца.

    Началникът на РУО – Враца запозна членовете на Комисията с високото постижение, което е достигнала Професионалната гимназия по ядрена енергетика „Игор Курчатов“ в Козлодуй, получения статут на Център за високи постижения в професионалното образование и обучение.

    Предстои държавният план-прием за учебната 2023/2024 г. за област Враца да бъде утвърден от Министерството на образованието и науката до края на месец март.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати