Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Монтана

Монтана отбелязва годишнина от гибелта на Васил Левски

  08.02.2023 17:49
Монтана отбелязва годишнина от гибелта на Васил Левски

Годишнината от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана с поклонение и културни събития

С рецитал-спектакъл, изложби и поклонение пред паметника Монтана ще отбележи 150 години от гибелта на Васил Левски, национален герой, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация.

Рецитал-спектакълът се организира съвместно от Общински младежки дом и ПМПГ „Св. Климент Охридски“. На 18 февруари от 10.00 часа на сцената в Младежкия дом учениците от гимназията ще представят рецитал за живота и делото на Апостола. Формациите на Младежкия дом ще се включат с тематични песни и танци. Изпълненията на танцов ансамбъл „Младост“ и КСТ „Астра“ символично ще покажат влечението на Дякона да към народния танц, документирано в спомени на негови съвременници. Певческа група „Пъстренец Jr.” пък ще изпълни любими песни на Васил Левски. Акцент в програмата ще бъде видеообръщение на потомката на Левски Христина Богданова, която е праправнучка на Яна – сестрaтa на Апостола.

След края на музикално-поетичния рецитал шествие от Младежкия дом ще се отправи към Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад за поднасяне на венци и цветя и отдаване на почит. Възпоменателната церемония е от 11.00 часа.

В памет на Апостола на свободата в Младежкия дом ще бъде подредена и документалната изложба "Памет за Левски" на Държавен архив – Монтана. Тематичните акценти са паметници и паметни знаци за Левски от Област Монтана, книги за Левски, оригинални документи с косвена информация за Апостола.

Регионалният исторически музей – Монтана ще се включи в честванията с временна тематична изложба "Образът на Васил Левски в творби на български художници. Из фондовете на РИМ - Монтана". Тя ще бъде експонирана в ХГ „Кирил Петров“. Откриването й е на 17 февруари от 16:00 ч.

 

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати