Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Поскъпнаха и годежните пръстени

  04.02.2023 19:43
Поскъпнаха и годежните пръстени

Заради инфлацията и по-високите цени на златото поскъпват и годежните пръстени

Все повече българи инвестират в злато и скъпоценни камъни. Новите тенденции при бижута са жълто злато, перли и завръщане към пищността от 80-те

Цените на годежните пръстени са се увеличили с около 20% спрямо миналата година, като причината за това е поскъпването на златото и цялостната инфлация. Това отчитат търговци на луксозни бижута преди празника на влюбените – Свети Валентин, който заедно с коледните празници е традиционният пик за предложенията за брак. От международната верига бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни Amodoria, която е представена и у нас, обаче са категорични, че това не е намалило продажбите у нас.

“Годежните пръстени са може би най-важното бижу, което купуваме през живота си и затова неизбежното увеличение на цените няма как да ограничи потреблението. Нашият опит показва, че в повечето случаи българите са готови да отделят между 2000 и 3000 лева, като у нас най-предпочитани са традиционните модели с един или повече от един диаманта в комбинация с бяло злато.”, обяснява Тихомир Янков, управител на Amodoria за България.

В световен мащаб актуалните модни тенденции при годежните пръстени пък са за използване на жълто злато и търсене на индивидуалност с използването на цветни скъпоценни камъни като сапфири, изумруди, изключително редкия танзанит и дори черни диаманти.

“Като цяло, напук на очакванията за по-скъпо злато модните тенденции при луксозните бижута за 2023 година са за по пищни и масивни модели, каквито не сме виждали от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Все по-често на модните подиуми и по витрините на бижутерийните бутици ще се показват перлени огърлици с дебели златни верижки, коктейлни пръстени, висящи обеци до раменете и широки гривни и ланци и то по няколко заедно. Всичко това ще бъде изпълнено преобладаващо в жълто злато.”, разказва още Тихомир Янков.

От Amodoria очакват пазарът на бижута, произведени от благородни метали и естествени скъпоценни камъни, да се запази стабилен през 2023 година както в световен план, така и у нас.

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати