Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Изложба показва документи и фотографии за наборната военна служба

  02.02.2023 18:03
Изложба показва документи и фотографии за наборната военна служба

Изложба показва документи и фотографии за наборната военна служба през „онези“ 45 години

  Тя е под наслов „Когато момчето става мъж…“ и е подредена в музей „Кръстата казарма“. На откриването на изложбата днес присъства и нейният автор д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей към Института за етнология и фолклористика при БАН. Гост на събитието беше заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.

   Христина Кирилова, директор на Регионален исторически музей – Видин благодари на д-р Вълев, че се е отзовал на поканата да представи своята атрактивна изложба в нашия град. След това даде думата на Борислава Борисова, която поздрави ръководството и музейните работници от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и от свое име с инициирането на тази изключително интересна изложба. Заместник-кметът също благодари на автора и изрази убеждението си, че той ще остане с прекрасни впечатления от гостуването си във Видин. Борисова подчерта, че разполагането на експозицията в един от най-емблематичните исторически обекти, какъвто е музей „Кръстата казарма“, е чудесно решение и призова гражданите да я посетят.

Д-р Илия Вълев сподели детайли от подготовката на изложбата и представи съдържанието й. „Когато момчето става мъж…“ разглежда наборната военна служба в контекста на социалистическото развитие на България. Чрез преки спомени и разкази, чрез документи и научен анализ, много фотографии и напълно автентични предмети от времето на социализма, изложбата показва някои любопитни исторически факти, свързани с българската армия през конкретния период, проследява обичаите и ритуалите, характерни за казармения преход и възмъжаването на момчетата, представя вътрешноказармения всекидневен живот на войниците. В нея може да се види още сбирка от оригинални предмети от времето на социализма като мъжка униформа от Начално военно обучение; униформено войнишко и матроско облекло; парадна униформа на срочнослужещ от Гранични войски от 80-те години на XX век; гвардейски калпак; военни емблеми и знаци на видовете и родовете войски и много други.

 Изложбата „Когато момчето става мъж…“ е под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Тя ще остане в музей „Кръстата казарма“ до 28 април.

2.02.2023

 

 

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати