Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Изложба отбелязва 100-годишнина на художника Георги Чайковски

  01.02.2023 15:20
Изложба отбелязва 100-годишнина на художника Георги Чайковски

С юбилейна изложба във Враца ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на родения в Мездра художник Георги Чайковски

В началото на м. февруари 2023 г. се навършват 100 години от рождението на Георги Чайковски (1923-1984) - художник, изкуствовед и публицист, един от главните инициатори за създаването на Градската художествена галерия в Мездра

*** Георги Андреев Чайковски е роден на 5 февруари 1923 г. в Мездра. Завършва Художествената академия в София, специалност „Живопис” в класа на проф. Кирил Цонев и на проф. Иван Пенков. От 1947 г. работи в областта на теорията и историята на изобразителното изкуство, критиката, естетиката и музейното дело. Член е на Съюза на българските художници, Секция „Критика“ (1948).

Георги Чайковски е сред създателите на Държавната художествена галерия в Пловдив (1952), Художествена галерия „Иван Фунев“ във Враца (1956), Художествена галерия „Николай Павлович” в Свищов (1967) и Градската художествена галерия в Мездра (1971).

Той е сред основателите на Групата на врачанските художници и на Националната  скулптурна гипсотека. Оформител е на първата експозиция на Окръжния народен музей във Враца (дн. Регионален исторически музей), както и на къщата музей на патриарха на българската скулптура проф. Андрей Николов. Активно сътрудничи на музеите в Хасково и Михайловград (дн. Монтана).

Георги Чайковски е първият директор на Държавната художествена галерия в Пловдив (1952-1953) и директор на Софийската градска художествена галерия (1953-1958).

По негова инициатива и със съдействието на големите майстори на четката и на длетото проф. Иван Фунев, проф. Илия Петров и проф. Дечко Узунов през 1957 г. във Враца е организирана първата Обща художествена изложба (ОХИ) на врачанските художници.

Също по негова инициатива през есента на 1969 г. (17 октомври-17 ноември) в Мездра е подредена първата по рода си Обща художествена изложба, която е експонирана в новопостроения Младежки дом. В нея участват 66 художници с над 150 творби: 36 живописци, 18 скулптори и 12 графици. Експозицията включва живописни и скулптурни творби на проф. Иван Фунев, Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, проф. Андрей Николов, проф. Борис Колев, проф. Илия Петров, проф. Марко Марков, проф. Цено Тодоров и др.

30 от художествените произведения, включени в експозицията, са подарени от авторите за фонда на бъдещата постоянна Градска художествена галерия в Мездра, която е открита официално на 28 декември 1971 г. Успоредно е уредена трайна монументална украса на града, като една част от скулптурите, участвали в изложбата, са експонирани на открито - „Аврора” на Георги Доростолски, „Плодородие“ на Владимир Цветков, „Майка” на проф. Иван Фунев и др.

В знак на признателност, през 1969 г. Изпълнителният комитет на Градския народен съвет с председател инж. Любомир Йотов удостоява Георги Чайковски със званието „Почетен гражданин на Мездра” „в чест на 25-годишнината от социалистическата революция и активно участие в подготовката и откриването на художествената изложба в гр. Мездра”.

Георги Чайковски има три самостоятелни изложби (първата от които през 1947 г. в Мездра) и участия в 12 колективни изложби (ОХИ). Автор е на каталога „Държавна художествена галерия Пловдив” (1955) и на изкуствоведското изследване „Технология на изобразителните изкуства”.

През м. декември 1971 г. Георги Чайковски сключва граждански брак в Мездра с Луиза Жорж Симоне (1927-2003), дъщеря на френския индустриалец Жорж Симоне, който преди 9.IX.1944 г. е имал текстилна фабрика в Кюстендил и други фабрики във Франция. Луиза Симоне е възпитаничка на Френския католически колеж „Св. Йосиф“ в София, впоследствие работи в Българското радио и в Студия за игрални филми „Бояна“, секция „Озвучаване“.

Георги Чайковски умира на 14 декември 1984 г. в столицата на 61-годишна възраст. Погребан е в Централните софийски гробища.

„Скъпи Гоше, Чайка! Не гаснат залези без теб!”, ще напишат във възпоменанието по повод 40 дни от кончината му неговите близки.

Ти оставаш завинаги у нас със своята всеотдайност към близките и нашето общество, с обичта си към изкуството и хората, с кристално чистата си душа! Поклон пред светлата ти памет!”

***

По повод 100-годишнината от рождението на Георги Чайковски на 6 февруари 2023 г. (понеделник) от 17:00 часа в Художествена галерия „Иван Фунев“ към Регионален исторически музей - Враца ще бъде открита юбилейна изложба. Експозицията включва 7 живописни творби на художника от фонда на Градска художествена галерия - Мездра и на Художествена галерия „Иван Фунев“ - Враца.

Мирослав Гетов, снимка: СБХ

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати