Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

БСП върна третия мандат неизпълнен

  24.01.2023 11:41
БСП върна третия мандат неизпълнен

Направихме всичко необходимо, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова

БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Представители на левицата проведоха на "Дондуков" 2 среща с държавния глава Румен Радев.

При президента бяха лидерът на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, както и заместник-председателите на ПГ на левицата Георги Свиленски и Атанас Зафиров.

"Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири важни задачи пред бъдещо редовно правителство и парламент", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Радев. Тя добави, че от партията ѝ са поканили на разговори всички парламентарни сили, но е станало ясно, че не може да се събере съгласие и мнозинство за съставяне на кабинет.

"Искам да ви поздравя за усилията, които положихте за съставяне на редовно правителство в една много трудна политическа обстановка. Пожелавам ви успех на предсрочните парламентарни избори", заяви от своя страна държавният глава.

В петък миналата седмица лидерът Корнелия Нинова, след съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и политическата група на "БСП за България", обяви, че ще върнат мандата.  Преди това на поканата на БСП за лидерска среща във връзка с третия мандат за съставяне на правителство се отзоваха само три парламентарно представени политически сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". От "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Възраждане" не дойдоха на разговор.

Предстои държавния глава да издаде тази седмица указ за разпускане на 48-ото Народно събрание, а преди това да назначи и ново служебно правителство. Вече стана ясно, че негов премиер отново ще бъде Гълъб Донев.

Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание. Избори за нов парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния.

 

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати