Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Разширяват хранилището "Чирен", увеличава се капацитетът за съхранение на газ

  20.01.2023 21:13
Разширяват хранилището \

Новата инфраструктура трябва да заработи до 2024 година

Разширението на газовото хранилище "Чирен" е една стъпка по-близо до реализация. В петък се подписа договор за това, като при пълното завършване единственото ни хранилище за природен газ ще може да съхранява 1 млрд. Кубични метра. Това е 1/3 от годишното ни потребление.

Планът за разширението на „Чирен” е разделен на 3 етапа. Днес беше подписан договорът за изграждането на нова компресорна станция. Тя е ключова за инфраструктурата, защото с нея ще бъде подменени съоръжения, част от които са на около 50 години.

„Настоящата компресорна станция се състои от 8 компресора изцяло руско производство. Първите 4 от тях са въведени в експлоатация в началото на 70-те години, вторите четири в началото на 80-те години”, заяви Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз”.

Те ще бъдат заменени от американски компресори. Първоначално всички ще работят заедно, а след това постепенно ще остане само техниката от САЩ. Цялото разширение трябва да бъде завършено най-късно до пролетта на 2025 г. Така на ден от „Чирен”  ще могат да се теглят между 8 милиона и 10 милиона кубични метра газ.

„С разширението на хранилището ще постигнем няколко основни технически параметри. Първо увеличаване на природния газ, който може да бъде съхраняван в резервоара от 550 милиона кубически метра на 1 млрд. кубически метра”, подчерта Малинов.

На подписването беше и Гюнтер Ферхойген, който е сътрудник на една от фирмите-изпълнители на проекта. Бившият еврокомисар подчерта важността на газовите доставки.

„Трябва да знаем, независимо дали ни харесва или не, че през следващите няколко десетилетия ще се нуждаем от газ. И трябва да сме сигурно, че доставките са гарантирани и че този ресурс не се използва като икономическо оръжие”, категоричен е Гюнтер Ферхойген, бивш еврокомисар по индустрията.

Заради необичайно топлата зима в момента „Чирен” е пълен до 82%. Нагнетяването му със скъп газ през лятото беше една от причините за повишението на цените на газа за потребителите през декември и януари, а сега се оказва, че този газ сега не се ползва.

„Добивът от хранилището в „Чирен” от 25 декември е спрян, тъй като консумацията на природен газ поради метеорологични условия и други, които имаше икономически фактори - е спряна”, зави изпълнителният директор на „Булгартрансгаз”.

Цялото разширение на „Чирен” ще струва 600 милиона лева.

 

 

 

 

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати