Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Крими

Окръжен съд – Враца произнесе осъдителна присъда

  17.01.2023 17:38
Окръжен съд – Враца произнесе осъдителна присъда

Окръжен съд – Враца произнесе осъдителна присъда по дело за катастрофа със загинал пешеходец, излязъл на пътното платно

Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда за подсъдимия Р. Г. Той бе признат за виновен в това, че на 26.07.2021 г. във врачанско село, при управление на лек автомобил „Фолксваген Голф“, е нарушил правилата за движение по чл. 20, ал. 2, изречение второ от Закона за движение по пътищата, като не е изпълнил задължението си да намали скоростта и да спре при възникнала опасност за движението - навлязъл пешеходец върху платното за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на И. А. След деянието подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия, като за тази привилегирована разпоредба предвиденото в закона наказание е до 4 години „лишаване от свобода“.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл. 371 т. 2 от НПК. Р. Г. призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Наложеното наказание на подсъдимия след редукцията е 1 година „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години. Съдът лиши Р. Г. и от правото да управлява МПС за срок от 1 година. Присъдата е постановена при превес на смекчаващи вината обстоятелства. Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в законоустановения срок.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

 

 

 

 

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати