Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Здраве

Български лекарски съюз: Спрете да посягате на медиците !

  14.01.2023 21:05
Български лекарски съюз: Спрете да посягате на медиците !

Български лекарски съюз изразява безусловната си подкрепа към нападнатия и пребит от неизвестно лице колега, работещ в Спешна помощ - Враца, както и зад всички медици от Спешния център в града.

Съсловната организация категорично се противопоставя срещу всякаква форма на агресия и се ангажира с юридическа защита на всеки лекар, подложен на вербална или физическа агресия.

За съжаление, след инцидента от преди дни, който беше широко обсъждан в медийното пространство и при който след тежка катастрофа край Враца загина 3-годишно дете, агресията към спешните медици в града ескалира. И това не е случайно, защото и при този трагичен инцидент, отново за виновен индиректно беше посочен медицинският екип отзовал се на място.

Искаме ясно да заявим, че при установяване на нарушение или доказване на вина е важно да има наказани и всеки трябва да понесе последствията от своите действия, но се обявяваме категорично против изместването на фокуса при подобни случаи и индиректното внушаване на вина. От особено значение е да се придържаме към фактите!

За трагичния инцидент край Враца информацията, изнесена в публичното пространство е следната:

• Водачът е управлявал автомобила с превишена и несъобразена с пътните условия скорост;

• Няма информация детето да е било в детско столче, което е явно нарушение на закона;

• Сигналът за инцидента е подаден в 19:03 часа, в 19:04 часа линейката тръгва, в 19:09 часа пристигна на мястото на инцидента;

• От полицията помагат колата да бъде повдигната и детето да бъде извадено; 

• То е качено на линейката, където се установява, че състоянието му е несъвместимо с живота. По регламент, когато има смъртен случай в линейка, трябва да стои два часа в нея и след това да се свали в Съдебна медицина.

От гореизложеното става ясно, че спешният медицински екип е действал своевременно и професионално, дори в извънработното си време. Не са на лице доказателства за неадекватни действия от тяхна страна, въпреки дадената положителна проба за алкохол от д-р Диана Димова.

Фактите говорят, но в общественото пространство най-силно се чуват именно обвиненията за употреба на алкохол. На заден план остава въпросът каква е истинската причина за фаталния край на трагичния инцидент: катастрофата или неадекватно оказана медицинска помощ?

 Изместването на фокуса върху въпроса: “Употребила ли е алкохол д-р Димова?” индиректно внушава вина на медика за случилото се, но и нещо много по-страшно поставя лекарите под прицел за гнева на цялото общество. А резултатът е на лице: вчера още един наш колега стана жертва на физическа агресия. И всичко това се случва на фона на острия недостиг на кадри в сектора, крепящата се на работещи пенсионери система, огромното натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари ежедневно.

Български лекарски съюз апелира: Спрете да посягате на медиците! Пазете ги, защото скоро няма да има кой да Ви лекува!

Последни
Анкета
Ще оцелее ли правителствената сглобка до края на 2024 година?

Резултати